ANDREJ PLENKOVIĆ: I u Europskom vijeću govorit ću o situaciji nakon izbora u BiH

Podijelite članak
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

U Bruxellesu se održava izvanredni summit o Brexitu na kojem je i premijer Andrej Plenković.

Izvor: Media servis

Britanska premijerka Theresa May čelnicima Vlada i država preostalih 27 članica Europske unije obratila se u 15 minutnom govoru, međutim nije iznijela nikakve nove prijedloge za postizanje konačnog sporazuma o britanskom izlasku iz Unije. Glavna prepreka sporazuma je granica između Republike Irske i Sjeverne Irske koja bi nakon Brexita bila jedina kopnena granica između EU-a i UK-a.

Čelnici Europe inzistiraju na zaštitnom mehanizmu da se između dvije Irske neće uspostaviti fizička granica koja bi mogla ugroziti mirovni proces. Britancima je pak neprihvatljivo da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji s EU-om jer to, kako tvrde, zadire u suverenitet njihove zemlje. Na situaciju se osvrnuo i premijer Plenković.

“Predstoji dogovoriti kako će ta granica funkcionirati. Hoće li Sjeverna Irska imati kvazi statut kao da je i dalje ostala unutar Unije ili ne. Naravno da je za Vladu u Londonu dosta teško prihvatiti da jedan dio zemlje ima drukčiji status nego ostatak. S druge strane s obzirom na Good Friday Agreement iz ‘88. Ircima ni na Sjeveru ni u Irskoj nije jednostavno vratiti se na tvrđi režim granica što bi bili veliki koraci nazad. I zato se tu nastoji naći kompromis.”

“Na EPP-u sam detaljno objasnio situaciju nakon općih izbora u BiH, a sada ću to napraviti i ovdje. Mnogim šefovima država ta tema nije u fokusu. U redu je da čelnici EU vode računa o tome što se događa u susjedstvu EU”, rekao je Plenković.

Komentiraj