ANDREJ PLENKOVIĆ: Hrvatska je među 5% svjetskog stanovništva koje koristi drugu najjaču valutu

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se konferencija “Hrvatska, 20. članica Eurozone” , kojom se na simboličan način otvorilo novo poglavlje u kojemu će Hrvatska djelovati kao članica europodručja.

Izvor: Media servis

Premijer Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo:

“Mi smo danas među 345 milijuna stanovnika europodručja, 5% svjetskog stanovništva koje koristi drugu najjaču valutu.

Mi smo u u tom procesu zaista intenzivno i blisko surađivali sa svim institucijama Europske unije i mogu reći da su nas oni itekako dobro pratili u reformskom procesu koji smo ostvarili u tom razdoblju.”

Osim premijera na konferenciji sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac te predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Zatim se održava Okrugli stol: Euro kao jamstvo otpornosti na kojem će uz Vujčića, Primorca i Gentilonija sudjelovati glavni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma Pierre Gramegna te videoporukama predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje Siegfried Muresan.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!