AFERA VJETROELEKTRANE: Odbijen zahtjev obrane Čuline – poručila da će biti zanimljivo

Na optužnom vijeću Županijskog suda u Zagrebu odbijen je zahtjev obrane da se kao nezakonite izdvoje tajne snimke i nalozi za prisluškivanje iz spisa u slučaju Josipe Čuline, bivše Rimac.

Obrana je najavila žalbu, a Čulina je rekla da će, ako bude potrebno ići i do Europskog suda za ljudska prava. Mora, kaže – držati do svoje riječi, a borba će biti vrlo zanimljiva.

– Poštovat ćemo proceduru, imamo rok žalbe i žalit ćemo se, mi i ostale stranke u postupku. Čekat ćemo odluku Visokog kaznenog suda. Vjerujem da ćemo biti zadovoljni odlukom jer imamo argumente. Ali ako ne budemo – imamo Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, rekla je Josipa Čulina, javlja HRT. – Bit ćemo u potpunosti aktivni i u potpunosti ćemo ogoliti ono što je stvarno istina. Moram držati do svoje riječi i kao što sam rekla – bit će zanimmljivo, zaključila je.

Podsjećamo kako je USKOK Čulinu i još osmero okrivljenih, optužio da su mitom i zlouporabom položaja pogodovali investitoru iz Knina čije poslovanje vode Milenko Bašić i Dragan Stipić – za izgradnju vjetroelektrane. Također, Čulina je optužena i da je investitoru vjetroelektrane osigurala 3,6 milijuna kuna nepripadne dobiti.Bašić je, stoji u optužnici, Čulini mjesečno isplaćivao najmanje 40 000 kuna, a davao joj je i druge nagrade, ukupno joj isplativši 1,1 milijun kuna. A Stipić joj je obećao da će prema njezinu izboru angažirati posrednika u osiguranju vjetroelektrane. S posrednikom je Čulina, stoji u optužnici – dogovorila da se od njegove provizije 92 000 eura – isplati njoj.

Optužena je i da je unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosnima zatražila od tadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Tomislava Jakupčića da s Bašićevom tvrtkom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste na što je Jakupčič pristao. Optužena je i da je s tadašnjom ministricom Gabrijelom Žalac od HBOR-a tražila da investitoru odobri kredit od 130 000 eura, smanji instrumente osiguranja kredita i sastavi pismo namjere da će kredit biti odobren, a što je predsjednica HBOR-a odbila učiniti.