AFERA GROBARI: Krali zlatne zube, navlake i nakit s pokojnika

Groblje Sv. Ane, Osijek

Nakon ljetne stanke nastavljeno je suđenje u tzv. aferi Grobari, na Općinskom sudu u Osijeku.

Podsjetimo, 14 grobara i nosača osječke tvrtke Ukop optuženi su za tešku krađu zlatnog nakita, zuba i zubnih navlaka te povredu mira pokojnika, no jedan od optuženih u međuvremenu je preminuo. Optužnicom ih se tereti da su 20 godina, od 1993. do 2013. godine, kada su uhićeni, krali zlato i vrijedne predmete na svom radnom mjestu.

Kako piše Glas Slavonije, ispitani su vještak knjigovodstveno-financijske struke, procjenitelj zlata i vještak za procjenu satova, koji su vještačili stvari koje su skinute s pokojnika i pronađene u grobovima, te dokumentaciju o prodaji zlata.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, kod optuženih grobara i nosača pronađeno je zlatnine i drugih stvari, te su prodali zlata u vrijednosti nešto malo manjoj od 177 tisuća kuna. Vještaci su procijenili da je najviše zaradio grobar Sanel Drakčić, i to nešto više od 54 tisuće kuna, dok se grobara Vladimira Šaulića tereti za zaradu nešto više od 37.700 kuna.

Zanimljivo je pojašnjenje Roberta Šafara, procjenitelj za zlato, o tome kako se zlatnina vagala.

“Kada smo očistili zube, odnosno skinuli gips koji se stavlja između navlaka i bijeli metal kojim gips bude vezan, ostalo je zlato koje smo izvagali. Ljudske zube koji su ostali vratili smo sudu”, kazao je Šafar.

Na upit Radana Kovača, odvjetnika grobara Branislava Raškovića, zna li se starost zlata, procjenitelj je rekao da se to ne može znati.

“Zlato može biti staro 40 ili 100 godina – dodao je procjenitelj za zlato. Pojasnio je razlike u oznakama zlata koje je pronađeno. Zlato označeno sa 333 je 8-karatno zlato koje se proizvodilo samo u Njemačkoj za zubne navlake. Zlato finoće 585 je 14-karatno zlato koje se koristilo za nakit, a od zlata finoće 750, koje je 18-karatno zlato, najviše se u Italiji proizvodi nakit. Od zlata oznake 900, koje ima između 21 i 22 karata radili su se zlatnici, kao što su bili Titovi zlatnici”, rekao je Šafar.