JEAN-CLAUDE JUNCKER: Žalimo zbog Brexita, ali EU sama po sebi nije ugrožena

Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, održao je govor o stanju Unije u Europskom parlamentu.

Iznio je postignuća o ovoj godini te naglasio što je potrebno učiniti u idućoj. Osvrnuo se na Brexit, migrantsku krizu i problem visoke nezaposlenosti, a potvrdio je i ukidanje troškova roaminga…
Junckerova je procjena da je stanje slično prošlogodišnjem unatoč napretku, prenosi Media servis.

Osvrnuo se i na Brexit rekavši kako je svima žao zbog britanskog izlaska iz Unije.

‘‘Mi poštujemo britansku odluku i često se pitamo je li to početak dezintegracije EU. Žalimo zbog Brexita, ali EU sama po sebi nije ugrožena‘‘.

Predsjednik Europske komisije zatražio je razvijanje europske strategije za Siriju te predložio osnivanje Europskog obrambenog fonda.

Naglasio je da Europa mora afirmirati svoj položaj i ne smije više biti ovisna o sili i sposobnosti pojedinih država. Govoreći o migranstkoj krizi, rekao je da se djeca izbjeglice moraju zaštititi i to uspostavom tijela za europsku solidarnost. Moramo biti tolerantni ali ne smijemo dopustiti da nam to ugrozi sigurnost, dodao je Juncker, te naglasio da trebamo znati tko prelazi europske granice podsjetivši da je Europa u posljednjih godinu dana doživjela 14 terorističkih napada.

‘‘U tome će nam pomoći nova europska agencija. Svatko tko dolazi ili odlazi mora biti registriran. Do studenog predlažemo automatizirani sustav putovanja – znat ćemo tko putuje u Europu prije nego što u nju dođe.‘‘

Juncker je istaknuo i potrebu povećanja Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura te njegovo produljenje do 2020. godine.