VIDEO: LJUBLJANA – Proglašena je Zelena prijestolnica Europe

ljubljana 1

Ljubljana je prošli tjedan bila domaćinom svečanog proglašenja i dodjela nagrada u kategorijama Zelene prijestolnice Europe za 2018. i Europskog zelenog lista za 2017. godinu.

Ovogodišnji pobjednik u kategoriji Europskog zelenog lista irski je grad Galway kojem je Europska komisija dodijelila priznanje za poseban angažman građana, gradskih vlasti te malog i srednjeg poduzetništva u postizanju veće mobilnosti. Titula Zelene prijestolnice Europe za 2018. godinu pripala je nizozemskom gradu Nijmengenu kojeg je EK nagradila za transformaciju i reorganizaciju prometa, inovativnu biciklističku infrastrukturu te odgovorno gospodarenje otpadom, prenosi Media servis.

Ljubljana je 2016. godine dobila tituli najzelenije europske prijestolnice. U svega desetak godina po pitanju zaštite okoliša i očuvanja prirode glavni slovenski grad postignuo je dovoljno da podigne kriterije za ostatak Europske unije. S ukupno 1700 realiziranih projekata ovaj je grad uspio sanirati prometne gužve, svakodnevne probleme poput predugog čekanja javnog prijevoza, bolje povezao pojedine dijelove grada i na bezbrojne druge načine podigao kvalitetu života svojih stanovnika.

Osim uštede vremena i novca, značajno je smanjeno zagađenje zraka, zatim je uži gradski centar iz prometnog središta prenamijenjen za bicikliste i pješake, a impresivna je i brojka od 542 četvorna metra zelenih površina po glavi stanovnika, što je ujedno i najviši takav standard u Europi.

Valja napomenuti da su za sve pozitivne promjene mahom zaslužni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, dogradonačelnica Tjaša Ficko koja je vodila projekt Zelene prijestolnice te njihov tim koji su niz godina uporno i marljivo radili na tome da Ljubljanu iz industrijskog i prometom zagušenog središta pretvore u ovo što danas taj grad predstavlja, najzeleniji dio Europe

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!