DANAS IZ EU PARLAMENTA: EU neće dozvoliti da se pregovori s Velikom Britanijom vode po principu ‘biram najbolje‘

eu, eu parlament

Britanski premijer David Cameron stigao je u Bruxelles gdje će se, prvi put nakon Brexita, suočiti s kolegama.

Raste pritisak da aktivira članak 50. kako bi počelo razdruživanje – tu je poruku jutros uputio i Europski parlament. EU lideri upozoravaju da tajnih pregovora ni posebnih uvjeta za Britance neće biti. Na Otoku pak traju žestoke unutarnjepolitičke bitke: London traži autonomiju, Škotska saveznike za ostanak u uniji, a Laburisti i Konzervativci nove vođe, prenosi Media servis.

David Cameron planirao je ušetati na današnji EU summit s osmijehom i samopouzdanjem državnika koji je Britaniju zadržao u Europi. No, nakon Brexita, guta knedle. Ulazeći u zgradu Vijeća, kratko se obratio brojnim novinarima.

“Objasnit ću da Velika Britanija napušta uniju ali da želim da proces i ishod bude konstruktivan. Jer, dok napuštamo Europsku uniju ne smijemo okrenuti leđa Europi. Ove su zemlje naši susjedi, saveznici, prijatelji i partneri i nadam se da ćemo ostati u najbliskijem mogućem odnosu u smislu ekonomije, trgovine i sigurnosti jer to je dobro i za nas i za njih”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk bio je jasan: Loptica je na britanskoj strani.

“Europa je spremna pokrenuti razvod već danas ali želim jasno podcrtati: Pravila su jasna, bez službene obavijesti britanske vlade nećemo pokrenuti proces razdruživanja niti početi pregovore o novim odnosima”.

Cameron nije želio odgovarati na pitanja pa nije bilo moguće saznati li se predomislio ili ostaje kod tvrdnje da će početak procesa razdruživanja prepustiti svom nasljedniku. Bruxelles traži akciju odmah. Takvu je rezoluciju donio i Europski parlament nakon, na trenutke, mučne rasprave.

Predsjednik Komisije Jean Claude Juncker nije mogao skriti ogorčenje, pogotovo nakon pljeska Nigela Faragea, idejnog začetnika Brexita.Ovo je zadnji put da ovdje plješćete… I začuđen sam da ste tu. Borili ste se za izalazak, Britanci su glasovali za izalazak, zašto ste tu?

Optužio je britansku vladu da sada u panici i poskrivećki pokušava voditi neformalne tajne pregovore. Prestanite s igrom mačke i miša, poštujte volju birača i izađite iz Europske unije, očekujemo dosljedne korake, rekao je Juncker.

Samozadovoljni Farage napokon je došao na svoje i preuzeo govornicu.”Dobro jutro, smiješno je l da? Kada sam došao ovdje prije 17 godina i izjavio da želim voditi kampanju koja će rezultirati izlaskom Velike Britanije iz Europske unije, vi ste mi se smijali. E, pa sada nije smiješno”.

Potom je uvrijedio kolege zastupnike.”Znam da doslovce nitko od vas nije imao pošten posao u životu, da nikada niste radili u biznisu, u trgovini niti da ste ikada stvorili radno mjesto, ali slušajte”.Zatražio je uspostavu slobodne trgovinske zone. “Idemo to dogovoriti pa će Britanci opet biti vaši prijatelji, vaši najbolji prijatelji”, bahato je zaključio.

No da ne smiju imati nikakvih iluzija o budućim odnosima s Europskom Unijom, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Europska unija neće dozvoliti da se pregovori s Velikom Britanijom vode po principu ‘biram najbolje‘. Značajno će se osjetiti razlika želi li neka država biti dio europske obitelji ili ne.”

Dijelom europske obitelji silno želi ostati Škotska pa tamošnji mediji pišu o tajnom planu premijerke koja traži saveznike u prekomorskim britanskim teritorijima pa tako navodno s Gibraltarom planira pokrenuti akciju za ostanak u uniji.

Autonomiju za glavni grad, koji je premoćno glasovao za ostanak u uniji, zatražio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan, a na ponavljanje referenduma apelirao je poznati biznismen Richard Branson koji je poručio da investitori bježe glavom bez obzira. Političke vođe zasad ne čuju ove glasove jer se bave samima sobom.

Nakon što je 20-ak članova njegove Vlade u sjeni dalo ostavke, vođa laburista Jeremy Corbyn suočen je s glasovanjem o povjerenju. Kod vladajućih konzervativaca traje bitka za nominaciju. Generalni je stav stranke da bi novi premijer trebao biti netko tko podržava Brexit pa se kontroverzni Boris Johnston, sve više nameće. Baš kao u slučaju Donalda Trumpa u SAD-u, prati ga i jednako velika Stop Boris kampanja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!