NAKON NAPADA U KABULU: Tijelo preminulog Briškog trebalo bi ujutro stići na Pleso

Tijelo hrvatskog vojnika Josip Briški koji je poginuo u napadu u Kabulu večeras bi trebalo krenuti prema Zagrebu.

Izvor: Media servis

Ujutro se priprema doček sa svim vojnim počastima, a sahrana bi trebala biti u subotu. Dvojica ranjenih su stabilno, no jedan još nije spreman za transport. Radni dan u vojarnama je krenuo minutom šutnje, a otvorena je i knjiga žalosti.

Dan nakon tragičnog incidenta u Afganistanu, gdje je u napadu preminuo 24-godišnji Josip Briški, dogovara se transport njegova tijela iz Kabula za Zagreb.

Ministar obrane Damir Krstičević: “Očekujem za koji sat i potvrdu da večeras tijelo našeg pripadnika krene prema Zagrebu i očekujem u jutarnjim satima na Plesu dolazak. Tu ćemo prirediti doček sa svim vojnim počastima. U MORH-u ćemo napraviti komemoraciju, ako sve to bude tako sahrana bi mogla biti već u subotu u 10 sati”.

Brigadni general Krešo Tuškan objasnio je ranije proceduru transporta proceduru: ”Naš zapovjednik kontingenta dogovara transport prema savezničkih snaga. Najvjerojatnije će biti izvršen preko američke vojske, direktno prema Zagrebu. Ne možemo potvrditi kad će to točno biti, ali bit će vrlo brzo.”

Odgovornost za napad u Kabulu preuzeli su Talibani, a istraga je još u tijeku. Na pitanje ima li kakvih novih saznanja, Tuškan je rekao:’ ‘To je sasvim sigurno bila pomno planirana operacija od strane napadača. Međutim, mislim da nikako nisu bile hrvatske snage meta, nego koalicijske snage.”

A u kakvom su stanju dvojica ranjenih vojnika, otkrio je glavni inspektor HV-a general Slaven Zdilar: “Ovaj koji je nastradao više, koji ima multifragmentalnu frakturu natkoljenične kosti na više mjesta, je stabilno. On ima i ozljede od eksplozije, tako da se u ovom stanju ne može transportirati za Hrvatsku. Ovaj drugi bolesnik je dobro, to je samo ruka, podlaktica, i bit će dobro”.

U MORH-u je otvorena Knjiga žalosti za preminulog vojnika. U nju su se jutros, među ostalima, upisali ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

“Ja sam upisao da sam zahvalan za žrtvu koju je dao i da ćemo ga se uvijek sjećati kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio traga i nažalost on je prva žrtva na ovakav način HV-a otkako sudjelujemo u mirovnim misijama i operacijama”, rekao je Šundov.

Radni dan u vojarnama u Hrvatskoj te diljem svijeta u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici počeo je minutom šutnje te je na taj način odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.