SDP O ANTIKORUPCIJI: Svjedoci smo da je zemlja zbog ove korumpirane Vlade u rasulu

“Svjedoci smo da je zemlja zbog ove korumpirane Vlade u rasulu, da je stanje zbog korupcije nepodnošljivo, katastrofalno. I zato je naš plan, postići što širi društveni konsenzus oko nužnosti borbe protiv korupcije, formirati Antikorupcijski savez”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Okruglom stolu “Anitkorupcija – prekasno za riječi, tražimo djela, priopćili su iz SDP-a.

Bernardić smatra kako zbog korupcije i nepovjerenja u institucije, administrativne neefikasnosti i izostanka reformi ljudi žive loše i napuštaju našu zemlju. “Loše je to što se stvara dojam da se krivci ne kažnjavaju, pa je to donekle i poticaj drugima da se bave koruptivnim radnjama. Umjesto da DORH postupa, da procesuira one koji čine koruptivne radnje DORH šuti i ne poduzima ništa. Stječe se dojam da je korupcija postala poželjna i nešto sasvim normalno u našem društvu i protiv toga se moramo zajedno boriti i zato smo danas ovdje”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je korupcija prepreka razvoju naše zemlje i razlog socijalnom, ekonomskom i političkom nazadovanju.

Saborski zastupnik Željko Jovanović istaknuo je kako je ovo poziv na stvaranje antikorupcijskog saveza. “SDP je jedina prava politička snaga za borbu protiv korupcije, dok je svaki put kad je HDZ na vlasti korupcija rasla, predsjednici se mijenjaju, korupcija ostaje i razara temelje društva, odnosno institucije. Možemo navesti tri korupcijska vala: prvi je bila privatizacija, drugi Fimi media, treći val je Plenkovićeva Vlada”, istaknuo je Jovanović te dodao kako imamo Vladu koja ni po čemu ne predstavlja volju građana, temeljena je na političkoj korupciji.

Profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zdravko Petak istaknuo je da je temelj svih politika borba protiv korupcije i razbijanje klijentelističkih mreža. “To je preduvjet da se bilo što drugo napravi i to je dugoročan proces. Mi danas imamo zarobljenu državu, koju karakterizira dominacija koruptivnih, klijentelističkih mreža”, zaključio je Petak.

Saborski zastupnik Arsen Bauk govorio je o važnosti institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te izrazio nadu da će i druge institucije biti na braniku negativnih radnji. Dodao je kako kritičnost građana prema korupciji još uvijek nije tolika da se kažnjava na izborima, stoji u priopćenju iz SDP-a.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/sdphrvatske/posts/10157155610175519″ bottom=”30″]

Komentiraj