JOŠ JEDNA HR SRAMOTA: Dosjetili se kako umirovljenicima oteti na moru i jedan dan!

Podijelite članak

Nije nažalost novost, ali ništa se ne mijenja u nasilnom ponašanju nekih općina i gradova na moru koji enormno visoko naplaćuju ulazak autobusima u mjesto samo zato što prevoze umirovljenike koji odlaze na kupanje na more na jedan dan.

Iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu su ukazali na, kako kažu, diskriminatornu praksu da se pokušava ograničiti dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more i kupanje, piše Novi list.

“Upozoravamo Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i općinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih visokih 300 na iznos od čak tisuću kuna dnevno po autobusu.

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od strane udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima”, stoji u pismu.

Gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i drugih, već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za ovakav odmor i opuštanje, dodatno diskriminiraju, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup našem moru bar na jedan dan.

Posebno je neprihvatljivo, kažu, što su se na sjednicama pri donošenju ovakvih odluka, poput one Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica, upotrebljavale vrlo uvredljive i neprimjerene riječi koje nisu za javnu upotrebu, ali su i govor mržnje prema umirovljenicima i starijim osobama, sve s ciljem zabrane da dođu na more za razliku od, kako je rečeno, “pravih turista”.

Umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati da će ih autobus dovesti blizu plaže. Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražit će stoga raspravu o ovom problemu i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i Pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba.

Iz Općine Malinska-Dubašnica tvrde pak da da nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, već kako se nastoji uvesti reda u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

 

 

Komentiraj