TJEDAN USTAŠA I PARTIZANA: Jesu li političari ukrali reforme i gospodarske teme?

Podijelite članak

gospodarstvo, ekonomija, rast

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović i protekli tjedan bio je u fokusu politike i medija, a ni moguća smjena šefa SOA-e Lozančića ne silazi s dnevnog reda. Vladajući su nastavili kadroviranje u ministarstvima, a najavljivanih reformi još nema na vidiku.

Duhove stare 70 godina uzburkao je tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća objavivši fotografiju ministra kulture s kapom nalik ustaškoj, a zbog toga i spornih tekstova koje je pisao 90-ih za list Nezavisna država hrvatska, oporba je zatražila njegovu smjenu. On sve naziva političkom podvalom.

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim”, rekao je Hasanbegović.

Unatoč opetovanim zahtjevima za njegovu smjenu, pozicija mu je čvrsta. Podupire ga Tomislav Karamarko koji poručuje da ministre neće smjenjivati oporba preko medija.

Obrušio se na HRT i najavio smjenu vodstva, ali i izmjenu zakona. Njegove tvrdnje o pristranosti je odbacio ravnatelj Programa Saša Runjić.”Ta je televizija u funkciji jedne stranke, destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a”, rekao je Karamarko. “Ako bilo tko ima pritužbe na rad, postoji vrlo precizna procedura”, rekao je Runjić.

Nema smjene Lozančića, nema zamjenika ministara, pišu se pisma

Pritužbe na atmosferu u društvu ima Milorad Pupovac. U pismu državnom vrhu upozorio je na rast netolerancije prema političkim, etničkim i ostalim manjinama.

Odgovorila mu je predsjednica Grabar Kitarović koja uzvraća da taj proces nije započeo „nakon formiranja nove Vlade”, već mnogo prije, te da pojedine osobe koje on navodi kao žrtve “govora mržnje” već dugo provociraju veći dio hrvatske javnosti.

“Nažalost takvo ozračje nesnošljivosti drastično sam doživjela u izbornoj noći kada je bivši predsjednik Vlade izrekao rečenicu: “Ili mi ili oni”, napisala je Kitarović.

Smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića je potpisala, a od razrješenja ga dijeli još supotpis premijera Oreškovića.

Protiv Zdravka Mamića je pokrenuta treća istraga za izvlačenje višemilijunskih iznosa iz Dinama. Optužbe je odbacio i sklonio se s pozicije izvršnog predsjednika na mjesto savjetnika. Smatra se žrtvom političkog progona..”Nikada u povijesti nisam vidio, a sada sam shvatio što su govorili moji djedovi i pradjedovi- sine, ne kači se s vlašću”, rekao je Mamić.

Vlada ni proteklog tjedna nije raspravljala o pomoćnicima ministara. Domoljubna koalicija i MOST dogovorili su kvote i počeli razgovore o imenima. A gdje je zapelo s imenovanjem novog ministra branitelja? HDZ-ov Ivan Šuker..”Ima puno kandidata, ne bismo željeli da nam se dogodi da opet netko napada”, rekao je Šuker.

Neće se smanjiti PDV u turizmu, traži se strpljenje oko rezanja plaća

Hrvatska je poslala 20 policajaca na makedonsko-grčku granicu gdje se obavlja profilacija, a Austrija poručuje Makedoncima da budu spremni zatvoriti granicu.

Ministar Orepić i ravnatelj Dominić objavili su da se izbjeglice prevoze direktno vlakom od Makedonije do Šentilja, ali su to Slovenci demantirali. Inoministar Kovač je zadovoljan načinom na koji se Orepić i Hrvatska nose s problemom migranata, a u intervjuu Media servisu se osvrnuo na granični spor sa Slovenijom.”Moje je mišljenje da možemo postići dogovor bilateralno na temelju međunarodnog prava, postoje povjerenstva, stručnjaci i sudovi”, rekao je Kovač.

Gospodarske teme pale su u drugi plan. Ministar Marić zamolio je za strpljenje za odluku o eventualnom rezanju plaća i mirovina, a ministar turizma Anton Kliman u intervjuu Media servisu otkriva da od smanjenja PDV-a u turizmu ove godine nema ništa..”Ti novci ne idu u džepove, predviđeni su za razvoj turističke infrastrukture”, rekao je Kliman za MS.

Grad Zadar osvojio je titulu najbolje europske destinacije u 2016. godini i iza sebe ostavio London, Pariz, Beč, Rim.

Komentiraj