GLOBALNA PRIJEVARA: Koji su lijekovi i kreme lažni i čega se valja čuvati?

tablete, pilule

Određene tvrtke su svoje takozvane lijekove i kreme protiv bolova naplaćivale i više od 10.000 dolara po jednoj dozi. A sve se doznalo kada je na stol Ministarstva pravde SAD-a došao predmet zdravstvene prijevare vrijedne pola milijarde dolara.

Prijevara je povezana s kremama za olakšavanje boli i drugih bolesti. šteta nanesena programu zdravstvenog osiguranja za veterane, piše The Wall Street Journal. Snažan i efikasan marketing lansirao je prodaju svih ovih čudnih mješavina u nebesa.

Čak se i u reklami za jednu kremu pojavila nekadašnja zvijezda NFL-a Brett Favre, a njegova pojava jasno je dala do znanja da su ciljana skupina potrošača ovih krema stariji, sportaši i ostale dobne grupe.

Ispituju se navodi kako neki od proizvoda imaju minimalne ili uopće nemaju medicinske vrijednosti, te da su neki farmaceuti slali mnogo više krema nego što je naručeno i naplaćivali bi previše. Učestalo su automatski produžavali recepte bez provjere. Neke tvrtke su naplaćivale više od 10.000 dolara po jednoj dozi ili receptu za kremu.

Amerikanci su inače svoje ratne veterane i vojno osoblje, čak i njihove obitelji, zbrinuli tzv. Tricare programom zdravstvenog osiguranja, a sada se vjeruje kako je upravo taj program žrtva većine prijevara. Privatna osiguranja poput Medicarea i Medicaida, od kojih su tvrtke uzimale novac za prodaju svojih nedjelotvornih lijekova, također su uključene u prijevaru.

Jer, nije dopušteno naplaćivati vladinom programu osiguranja medicinske usluge koje nikada nisu pružene, koje nisu potrebne ili koje nisu naručene. Osim veterana, nastradale su i starije osobe jer je marketing bio usmjeren prema starijoj populaciji obećavajući olakšavanje staračkih boli.

Samo jedna od tvrtki koja se našla pod istragom FBI-ja je World Health Industries iz Jacksona u Mississippiju, Brett Favre je bio njihov izbor za zaštitno lice kreme Rx Pro, a tvrtka proizvodi još neke slične kreme.

Odjel za suzbijanje narkotika i Defense Criminal Investigative Service proveli su niz racija u mnogim farmaceutskim tvrtkama u, i oko grada Jackson u Mississippiju, kao i u drugim saveznim državama. Zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 15 milijuna dolara među kojima se našlo 24 vozila, pet zrakoplovaa, dva broda i novac raspoređen na 80 bankovnih računa.

Ima primjera gdje je na računu kupca kreme protiv bolova dug narastao od par desetaka do par tisuća dolara. Veteranski program Tricare platio je čak 1,75 milijardi dolara za razne lijekove, među kojima su i kreme za olakšavanje boli, samo od rujna 2015., što je čak 18 puta više nego što su za iste lijekove platili tri godine prije.

Kreme protiv bolova često nemaju ni dozvolu Agencije za hranu i lijekove, jer se medikamenti u kombiniranim proizvodima nalaze u veoma malim količinama koje nisu dovoljne za provođenje testa. (b. b.)

Komentiraj