POZIV SVETOG OCA: Oduprite se vragu, on je otac svih laži – poruka je Pape Franje

Papa Franjo

Tijekom mise na otvorenom, pred više od 300.000 vjernika u Ecatepecu, predgrađu meksičke prijestonice, gdje su na žalost nasilje vezano za drogu, ubojstva i otmice svakodnevna pojava, Papa Franjo je pozvao žitelje Meksika da pretvore svoju domovinu u obećanu zemlju.

Uputio je prisutnima poziv za stvaranje Meksika bez emigracije i trgovaca smrti, kao i da se odupru vragu, koji je “otac svih laži” i s kojim ne može biti nikakvog dijaloga.

Treba napomenuti kako je Ecatepec sa 1,6 milijuna stanovnika, grad u kojem šefuju bande trgovaca drogom, i to među siromašnim ljudima, nezaposlenima, a za sve to kazne ih teško stižu.

Inače centralna tema Papine petodnevne posjete Meksiku je baš skretanje pozornosti na trgovinu drogom i svakoliko nasilje u svezi s njom.

Papa je ohrabrio stanovnike kraja u kojem je stopa ubojstava, posebno žena, toliko visoka da je u svezi s tim meksička vlada prošle godine izdala specijalno upozorenje.

Papa Franjo je dotaknuo i bogate, te osudio sve one koji misle da su iznad ostalih.

“To bogatstvo koje ima okus po boli, gorčini i patnji, to je kruh što ga korumpirana obitelj i društvo daju svojoj djeci”, rekao je Papa Franjo.

Na putu do Ecatepecua Papu je pozdravilo oko dva milijuna ljudi, koji su bacali latice cvijeća i mahali loptama žuto-bijelih boja vatikanske zastave. (p. m.)