KANCELARKA MERKEL: U Siriji se mora osigurati mir pod svaku cijenu

Podijelite članak

angela merkel

Stanje u Siriji i izbjeglička kriza središnja su tema Sigurnosne konferencije koja se održava u Münchenu. Novi je to pokušaj međunarodnog dogovora o nastavku mirovnih pregovora stiže nakon alarmantnih izvješća o stradanjima civila u Alepu i stanju na turskoj granici.

Zbog eskalacije sukoba u blizini turske granice na području Alepa prijeti humanitarna katastrofa, upozoravaju UN i humanitarne organizacije. U gradu bi bez pomoći moglo ostati oko 300 tisuća ljudi, jer su putevi za opskrbu hranom i vodom prekinuti. Oko 50 tisuća izbjeglih na granici s Turskom i dalje čeka njeno otvaranje.

‘‘Svega nam nedostaje. Bolesna sam, udovica, nemam novca. Nemamo ništa, ni hrane ni lijekova. Samo muku.‘‘

S druge strane međutim poruke da Turska nastavlja s kontroliranim primanjem izbjeglica, uz nove optužbe na račun Rusije. Premijer Davutoglu:

Neki ne čine ništa da se kriza u Siriji okonča. Ruski zralni napadi stvaraju samo novi priljev izbjeglica. Nitko ne govori Rusiji da prekine napade, ali govore Turskoj neka otvori granicu. To je licemjerno‘‘.

Predsjednik Erdogan od UN-a je za Siriju zatražio uspostavu zona zabrane letenja i sigurnih zona. S poslovnog foruma u Ankari upozorio je da bi se Turska uskoro mogla suočiti s novih 600 tisuća sirijskih izbjeglica ako se nastave zračni napadi ruskih i Asadovih snaga. Priznao je da je u studenome prijetio da će Europu preplaviti izbjeglicama, rekavši da će Turska nakon određene granice strpljenja biti prisiljena djelovati u pogledu krize. Istovremeno, dok se nastavlja ofenziva Asadovih snaga uz rusku potporu, NATO je u Egejsko more poslao ratne brodove pod njemačkim zapovjedništvom.

Pomagat će obalnim stražama između Turske i Grčke u zaustavljanju krijumčarenja ljudi te Frontexu u kontroli vanjske granice EU. Sirijska i izbjeglička kriza u Europi goruće su teme konferencije u Münchenu, gdje Hrvatsku predstavljaju predsjednica Grabar-Kitarović i inoministar Kovač.

Njemačka kancelarka Merkel poručila je da moraju biti uloženi svi napori u pokušaju da se u Siriji osigura mir, uključujući i današnji sastanak ministara vanjskih poslova 17 država članica Kontaktne skupine. Dok Europi prijeti novi masovni izbjeglički val, nastavak mirovnog procesa neizvjestan je i zbog ruskih napada sjeverno od Alepa u kojima je prema izvješćima ubijeno 500 ljudi, javlja Media servis. (t. b.)

Komentiraj