OTKRIVAMO: Kako djeca azilanti nestaju u rukama kriminalaca i u industriji seksa

djeca, indija

U Norveškoj se ispituje nekoliko slučajeva navodnog seksualnog zlostavljanja djece u centrima za azilante u toj zemlji, priopćila je policija. Ta su zlostavljanja prijavljena, ali se ne kaže koliko ih je bilo. Tek se doznaje kako policija veoma temeljito ispituje svaki pojedinačni slučaj, te da u ovoj fazi istrage neće objaviti detalje.

I to na neki način ukazuje na temu koja je već dugo prisutna u Europi, a riječ je o djeci koja – nestaju. Naime, zbog propusta u registraciji u cijelu su se priču ubacili i kriminalci koji love djecu za razne kriminalne radnje.

I Brian Donald, šef Europola, izjavio je kako je na tisuće maloljetnih izbjeglica registrirano u europskim zemljama, a onda im se trag gubi. I on je za „Observer“ rekao kako bi mnoga od te djece mogla završiti u rukama kriminalaca. „Nisu svi žrtve kriminalaca, jer neki od njih su možda pod okriljem članova obitelji. Ali jednostavno ne znamo gdje se nalaze“, rekao je Donald.

I Europol raspolaže dokazima, koji su pribavljeni, da su neka djeca i mladi tijekom bijega u Europu bili seksualno zlostavljani. Nastala je, prema riječima Donalda, jedna kriminalna infrastruktura, koja nastoji profitirati na na nesreći migranata.

„Razni kriminalci i krijumčari sve više iskorištavaju izbjeglice za poslove koji imaju veze s industrijom seksa, ali ih koriste kao robove. No, to nije ništa novo“, ističe Donald, „jer je za vrijeme svakog izbjegličkog vala u povijesti dolazilo do nasilja prema slabijima“.

Prema informacijama njemačkih ureda za mlade, samo u Njemačkoj vodi se briga o oko 60.000 maloljetnih izbjeglica koje su došle bez pratnje odraslih. I iz tih ureda može se čuti kako su mnoga od te djece rekla da su imala loših iskustava tijekom bijega i putovanja. Prema navodima UNICEF-a trećina izbjeglica koje su od ljeta 2015. došle u Njemačku, jesu djeca i mladi.

UNICEF je nezadovoljan što se prilikom registracije ne bilježi starost izbjeglica i traži da se maloljetne izbjeglice registriraju u svim tranzitnim zemljama kao i u zemljama prihvata. Traže i da se njihova situacija stalno nadzire, kako bi bilo sigurnije da neće doći u ruke kriminalcima. (p. m.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!