ZVIŽDAČICA ODGOVORILA BANOŽIĆU: Bilo bi korisno da je naučio tko upravlja rezidencijom na Hvaru

Zviždačica Maja Đerek reagirala je na priopćenje MORH-a u kojem su odgovorili na prozivke predsjednika Zorana Milanovića upućene Mariju Banožiću.

U priopćenju se navodi kako pozivaju ‘Milanovića da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna’ i kako je ‘zanimljivo da zviždačica Maja Đerek to nije spomenula u svojim svjedočenjima’.

Na sve je sada reagirala i Đerek koja se pita zašto MORH šalje priopćenja oko državne imovine i zašto se nju spominje u tom priopćenju.

“Budući da me Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ničim izazvano spomenulo u svom jučerašnjem priopćenju – dužna sam reagirati.

Začuđujuće je da MORH piše priopćenja vezana za upravljanje državnom imovinom, ali je to očito postala uobičajena praksa u nedostatku vjerodostojnosti g. Banožića da stane iza svojih riječi.

Kada sam već prozvana, utvrdimo činjenično stanje:

1. Bilo bi jako korisno da je g. Banožić za vrijeme svog ministarskog mandata u Ministarstvu državne imovine naučio tko uopće upravlja tom državnom rezidencijom na Hvaru (Vila Kovač). Ukoliko MORH (ili ministar Banožić) imaju saznanja da se nepropisno trošilo za adaptaciju državne rezidencije na Hvaru potrebno se obratiti osobnoj agentici za nekretnine g. Banožića, koja ga je vodila u razgledavanje stana od 90m2 u centru Zagreba. Dakle, prava adresa za prijavu je v.d. direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo.

2. Iz registra ugovora javne nabave koju prilažem vidljivo je da su radovi na državnoj rezidenciji na Hvaru izvršeni – 21.5.2020. Dakle, u vrijeme dok je g. Banožić još uvijek bio aktualni ministar državne imovine i kao takav nadređen Renati Sabo.

3. Gospodin Banožić se uvijek može obratiti za prijavu i ministru Horvatu koji je poznat po promptnom odgovaranju na prijave nezakonitosti te promptnom dostavljanju zapisnika sa sastanaka.

4. Za svaki slučaj tu je i g. Frka Petešić koji u ime Vlade RH odobrava korištenje državnih rezidencija. Možda da se g. Banožić i njemu obrati?

5. Sigurno će g. Banožić biti zadovoljan činjenicom da sam u svojoj kaznenoj prijavi USKOK-u baš navela slučaj pogodovanja od strane direktorice Renate Sabo tadašnjem izvođaču radova na Vili Kovač. Podsjećam još jednom da je direktorici Renati Sabo direktno bio nadređen upravo – ministar Mario Banožić”, napisala je Đerek u priopćenju.