ZORAN VAKULA: Temperature rekordne – za pet, šest stupnjeva više od prosjeka

‘Paklene vrućine’, ‘crveni alarm’, ‘novi temperaturni rekordi’, samo su neki od naslova koji već danima pune medijski prostor.

Dio jest senzacionalizam, ali i nije. Uistinu proživljavamo iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko kada. Ponegdje se mogu dogoditi i novi temperaturni rekordi za ovo doba godine, a možda i apsolutni, upozorio je u Studiju 4 HTV-a meteorolog Zoran Vakula.

– Na nekim područjima nikad nije bila tako visoka temperatura kao što će biti sutra, upozorio je Vakula. Iznio je podatak da je najviša temperatura ikad izmjerena na službenim postajama DHMZ-a bila u Pločama u kolovozu 1981. – 42,8 stupnjeva Celziijevih.

‘Za pet, šest stupnjeva je toplije od prosjeka’

Na pitanje ‘Je li moguće da se to sada obori?’ odgovorio je da se možda neće raditi o 42-43 stupnja, ali će biti vrlo blizu tim vrijednostima.

Podsjetio je da je prosječna temperatura za Zagreb u ovo doba godine 30 °C  te poručio kako je pet do 6 stupnjeva toplije od prosjeka. Dodao je kako je još važnije upozoriti da takva razdoblja topline traju već dugo –  tjednima te da je lipanj bio izrazito topao, u nekim mjestima i s temperaturnim rekordima.

– Razdoblje topline traje već dugo, ali i suše. Ta kombinacija prouzrokuje ovo što nam se događa – šumske požare i redukcije vode, upozorio je.

Na srednjem i južnom Jadranu nema osvježenja
Vrhunac vrućine u Hrvatskoj bit će sutra. Zatim će biti malo podnošljivije u većini unutrašnjosti, a jednako će vruće biti na Jadranu, posebice na srednjem i južnom Jadranu. Nakon ponedjeljka i u unutrašnjosti bit će opet toplije, ali ne ovako vruće, najavio je.