ZNANSTVENIK IGOR ŠTAGLJAR: Netko će morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote

Naš poznati znanstvenik dr. sc. Igor Štagljar u svojoj je objavi na društvenoj mreži ustvrdio kako će nakon završetka epidemije netko “morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i ‘priučenih’ epidemiologa iz znanstvenog savjeta”.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

– I, eto, “zimski” COVID je ipak napravio svoje – zbog “samo” 1,418 novih slučajeva koji su jučer registrirani u cijeloj provinciji Ontario (a ona broji 14.6 milijuna žitelja; dakle radi se o 97 slučaja na 1 milijun stanovnika), te jučerašnjih 420 novih slučajeva u Torontu (populacija od 6.2 milijuna stanovnika; sto implicira 68 slučaja na 1 milijun stanovnika), Vlada naše provincije Ontarijo je jučer odlučila da od ponedjeljka 23. studenog idemo u drugi lockdown od početka ove pandemije koji ce trajati 28 dana.

Od ponedjeljka se zatvaraju svi ne-esencijalni poslovi, uključujući frizere, saloni za uljepšavanje (jao, Vlatka Zoldos, pa kako bi ti ovo preživjela?), shopping centre i restauranti od kojih ćete jedino moći uzeti hranu za van. Noćni klubovi, kafići i teretane su već zatvoreni od sredine listopada. Crkve ce i dalje ostati otvorene tijekom sljedećih 28 dana, ali ce u njima moći istovremeno biti samo 10 ljudi. Škole ce i dalje ostati otvorene, sto je po meni pametna odluka.

Kada te brojke preslikate na trenutnu situaciju u Hrvatskoj (populacija od 4 milijuna stanovnika) koja je danas objavila rekordna 3,573 nova slučaja te 47 umrlih, onda ne trebate biti bas previse vijesti u matematici da izračunate da je u Hrvatskoj vrag sada stvarno uzeo šalu, jer to znači da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 893 (!!!) slučajeva na milijun stanovnika. No očito vladajuću garnituru za to uopće nije briga. Zdravstveni sustav nam se raspada, i moji kolege liječnici koji rade po bolnicama u Zagrebu mi kažu da se situacija totalno otima kontroli.

A neki “eminentni” znanstvenici iz znanstvenog vijeća i dalje tvrde da je situacija pod kontrolom i da strože mjere nisu potrebne, jer da cak i umjereni lockdown ne pokazuje učinkovitost. Znaci Kanada, Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Izrael, Španjolska, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija rade stvari potpuno krivo jer su uvele drugi lockdown kako bi spriječile eksponencijalni rast novih slučajeva i veliki porast broja umrlih od COVID-19?

Mislim da će nakon sto završi ova pandemija netko i te kako morati odgovarati za sve ljude koji su izgubili živote zbog nemara naših vlasti i krivih savjeta nekolicine znanstvenika i “priučenih” epidemiologa iz znanstvenog savjeta. Zapravo, cjelokupna trenutna situacija u Hrvatskoj oko COVID-19 me sada u potpunosti podsjeća na odnos još uvijek aktualne vlasti u SAD-u prema ovoj pandemiji, jer u zadnja dva mjeseca Vlada ne pokazuje niti malo empatije i razumijevanja za trenutnu situaciju. A to je bas šteta jer je Vlada tijekom prvog lockdowna od ožujka do svibnja ove godine situaciju odlično držala pod kontrolom.

Hvalio sam ih na sva usta još do sredine listopada, ali sada to nažalost vise ne mogu. Krajnje je vrijeme da se po tom pitanju stvari počnu drastično mijenjati jer ce u protivnom uz ovakvo ponašanje do pojave cjepiva u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. biti vise tisuća mrtvih. P.S. Naravno da sam sarkastičan i da ne vjerujem u “ljetni” i “zimski” COVID-19″.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *