ZNANOST OTKRIVA: Koji se sve procesi odvijaju u tijelu za vrijeme seksa?

seksi, žena

Postoji mnoštvo kemikalija koje utječu na naše tijelo tijekom i poslije seksa. Znanstvenici ističu kako mozak tijekom orgazma nalikuje mozgu nakon konzumiranja heroina.

Upoznajte se s hormonima i procesima koji se događaju u tijelu tijekom seksa.

Oksitocin

Smatra se da oksitocin može utjecati i na ponašanje, a tijekom seksualnog odnosa pretpostavlja se da lučenje oksitocina u mozgu može izazvati osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Oksitocin stimulira prostatu, uzrokujući kontrakcije mišića i čineći živce osjetljivijima. Poznat je i kao ‘hormon maženja’, jer stvara osjećaj povezanosti između vas i partnera/partnerice. Također je pronađen i u majčinom mlijeku i smatra se da pomaže stvaranju veze između majke i djeteta, piše cudaprirode.com.

Endorfini

Endorfini su skupina neuroprijenosnika koji ublažavaju bol. Među njima su biokemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu kemijsku strukturu kao i morfij. Slični su opijatima, a službeno su biokemijski spojevi. Da bi ih se oslobodilo, često se konzumiraju supstance poput čokolade i kave te prakticiraju tjelesne aktivnosti poput seksa. Njihov produkt su osjećaji poput euforije i užitka. No, imaju i smirujući učinak – zbog njih ćete osjetiti blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima.

Adrenalin

Adrenalin je zaslužan za karakterističan ‘fright-fight-flight’ učinak nakon pretrpljenog emocionalnog stresa. On priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti. Adrenalin vas čini uzbuđenim i ubrzava rad srca.seksi, žena, postelja

Prolaktin

Prolaktin ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u tijelu naglo se povećava nakon orgazma. Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate napraviti ili bilo čim što nije vezano za seks – za to je zaslužan prolaktin.

Feniletilamin

Potiče oslobađanje dopamina iz centara za ugodu u mozgu, a sam se oslobađa tijekom seksa, maksimalno prilikom orgazma. Pronađena je i u čokoladi. Zbog feniletilamin ste preplavljeni osjećajima sreće i uzbuđenja.

Testosteron

Testosteron povećava seksualni naboj i agresiju, a bitan je za seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim razinama testosterona često imaju i manji interes za seks. Ako ste osjetili navalu samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona.

Serotonin

Regulira raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv, doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu. Serotonin nas čini veselima, sretnima, punim nade, ispunjeno, a većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas’ podigne’.