ŽIVOT U 21. STOLJEĆU: U Zagrebu oko 100.000 građana još nije priključeno na vodovod!

Gotovo nevjerojatno, ali oko 100 tisuća građana Zagreba još nisu priključeni na vodovodnu mrežu, iako uredno plaćaju prirez. 

Stanovnici dijela ulice Medveščina u podsljemenskoj zoni punih 40 godina čekaju priključenje na gradski vodovod. Jedna od njih je i gospođa Mirjana Tkalec, koja je o svom, ali i problemu mnogih drugih Zagrepčana, izvijestila čak i predsjednika Republike.

“Unazad 16 godina Grad Zagreb i Vodovod i odvodnja obećavaju nam brda i doline. Pa nam vele da će biti ove godine, onda vele da će iduće godine, no od toga još uvijek nije bilo ništa. Godinama se snalazimo kako znamo i umijemo. Susjedima sinovi dovoze vodu u kanisterima, a ja se snalazim s gumenim crijevom i obližnjim izvorom. No zbog suše izvor je sad siromašan pa se snalazimo s cisternama, a one koštaju. Pet kubika vode je 500 kuna – žali se gospođa Tkalec za Radio Sljeme.

Projektna dokumentacija za dogradnju vodoopskrbnog cjevovoda je gotova, kaže nam Tkalec, no gradska tvrtka Vodovod i odvodnja neprestano “stopira” projekt s administrativnim zahtjevima.

Ovaj je problem nedavno na svom Facebook profilu aktualizirao gradski zastupnik Renato Petek, inače predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo u Gradskoj skupštini, koji više od dva mjeseca čeka službeni odgovor iz zagrebačke gradske uprave o planovima nadogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na razini grada. Zanima ga i koliko se točno iz gradskog proračuna godišnje izdvaja za opskrbu stanovnika cisternama s pitkom vodom. Poskupljenjem goriva taj iznos rapidno raste, a pitanje je koliko je to dugoročno isplativo za gradski proračun.

“Osim dovoza pitke vode, Grad Zagreb u dijelovima grada koji nisu priključeni na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu subvencionira i pražnjenje septičkih jama. Tu isto govorimo o višemilijunskim iznosima, odnosno poslovima koji su dogovoreni s privatnim tvrtkama jer gradska tvrtka Vodovod i odvodnja nema kapaciteta da takvu uslugu pruži građanima. Nadam se da ćemo mi u Gradskoj skupštini, ali i novinari uskoro dobiti tražene odgovore pa ćemo konačno moći usporediti troškove izgradnje kilometra kanalizacijske ili vodovodne mreže s trenutačnim troškovima”, ističe Petek.

Iz Vijeća gradske četvrti Podsljeme rekli su da intenzivno rade na rješavanju problema vodoopskrbe u dijelu ulice Medveščina. Tvrde da Vodoopkrba i odvodnja d.o.o. u svom Programu gradnje za 2022. ima dogradnju vodoopskrbnog cjevovoda u prvom dijelu te trase, do Medveščina 29F. Za preostali dio ulice Vijeće Gradske četvrti Podsljeme osiguralo je u svom Planu komunalnih aktivnosti za 2022. sredstva za izradu projektne dokumentacije za gradnju cjevovoda. Ukoliko projekt ishodi građevinsku dozvolu, u suradnji sa ViO-om osigurat će se i sredstva za gradnju istog, čime će kompletan gornji dio ulice Medveščina biti pokriven vodoopskrbnim cjevovodom.

Radio Sljeme je kontaktirao i gradsku upravu želeći doznati postoji li plan dogradnje vodovodne mreže na razini grada te koliko se godišnje izdvaja za opskrbu stanovnika vodom iz cisterni, no do zaključenja ovog priloga nismo dobili odgovor.