ŽIVOT NA KREDIT: Hrvatska se zadužuje za 650 milijuna eura – za zdravstvo, likvidnost i radna mjesta

U Saboru se danas raspravljalo o tri zajma s međunarodnim financijskim institucijama; za odgovor na krizu, sanaciju štete od potresa u Zagrebu i jačanje zdravstvenog sustava.

Izvor: Media servis

Ukupna vrijednost zajmova je oko 650 milijuna eura. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su uvjeti otplate vrlo povoljni, a krediti će između ostalog pokriti troškove financiranja države.

Od planiranog suficita Hrvatska ide u deficit od gotovo 25 milijardi kuna, što znači da ukupni račun financiranja iznosi 63,4 milijarde kuna za ovu godinu, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

“Mogu reći da s današnjim danom preko 56 milijardi kuna je realizirano. Prema ovim informacijama kojima raspolažemo, s ratifikacijom ova tri zajma, aktivacijom SURE programa, mi smo u potpunosti ispunili plan financiranja i sigurno možemo gledati prema 2021. godini.”

Marić je objasnio na što će se potrošiti novac od zajmova. “Veći dio toga odnosi se na opću proračunsku potrebu, pomoć gospodarstvu, osiguravanje likvidnosti i radnih mjesta, a 200 milijuna dolara se odnosi na potres. Tu je i ugovor s Razvojnom bankom Vijeća Europe, 200 milijuna eura za zdravstveni sustav.”

MOST-ovac Miro Bulj još jednom je postavio pitanje o moratoriju na kredite, a Marić odgovorio: “Hoćete li donijeti moratorij na kamate i kredite, to je ključno za naše građane da bi uopće preživjeli?”

“Mogu reći da je HABOR svim svojim klijentima produžio taj moratorij na šest mjeseci, teže pogođenima na devet, a turističkom sektoru na 15 mjeseci. Iskoristit ću vašu repliku koja je vrlo dobra da izvršimo jedan konstruktivan pritisak na banke, ne samo po pitanju moratorija nego i za obrtne kreditima.”

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš pitala je kako će Hrvatska vraćati te kredite. “Hrvatska živi na kredit. Što činiti dalje? mi da smo nastavili dalje u lockdownu, bili bi gladni svi zajedno. Važno je krenuti razvijati sve grane gospodarstva.”Mislim da smo sami svjesni koliko je samodostatnosti u prehrambenom dijelu, zaštitnom dijelu, zdravstva, transporta, strateških grana koje su se u COVIDu pokazale izuzetno važne. Kratko ću se osvrnuti i na zdravstvo, dosegnuli smo razinu od 10 milijardi kuna ukupnih obveza. Potrebno je napraviti iskorak kojim ćemo zaustaviti rast tih obveza, a onda u isto vrijeme ispuniti obveze koje jesu.”

Priča sa zajmovima je korektno određena, rekao je SDP-ov Branko Grčić, ali upozorava da ovaj put ne smije izostati zaštita najugroženijih skupina. Podsjeća da se prvim gospodarskim mjerama novac davao čak i poduzećima s velikom dobiti.

“Dvije kockarnice su ostvarile 750 milijuna dobiti u 2019. godini, a uzeli su od države potporu. Taj novac je trebao ići na jedno drugo mjesto, ovoj sirotinji koja nije imala za maske.”

Ministar Marić je najavio da će krajem kolovoza i početkom rujna revidirati makroekonomske projekcije, a zatim ih prezentirati javnosti.

Komentiraj