ZELENSKI O PRESTANKU RATA: Rusija se mora povući na položaje prije invazije

Ruske snage i dalje nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradu na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstal na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi.

Osvajanje ovoga lučkog grada na azovskoj obali bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja, Dan pobjede u Rusiji kojim se obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rezolutno odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od 24. veljače.

“Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače”, rekao je za BBC referirajući se na dan prije početka ruske invazije.

“Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj”, dodao je.

Budući da je kao uvjet za kraj rata Zelenski naveo 23. veljače, to sugerira da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!