ZATIŠJE PRED BURU: Hoće li nakon raspuštanja splitskog ogranka doći do raskola u SDP-u?!

komadina, milanović

Dan nakon raspuštanja splitskog ogranka SDP-a mnogo je pitanja. Struja okupljena oko Zlatka Komadine jučer je u Gorskom kotaru održala svoje druženje, a sve se glasnije priča o mogućim posljedicama ovog poteza, pa čak i o formiranju nove stranke ljevice.

Svrgnuti Ivo Baldasar i većina članova Predsjedništva koje je odluku donijelo i danas šute.

Od svih članova Predsjedništva SDP-a na jučerašnjoj klauzuri stranke održanoj u Crikvenici samo Davor Bernardić nije dignuo ruku za raspuštanje splitkog ogranka stranke. Doznaje se da je smatrao da razlog raspuštanja jednostavno nije dovoljno objašnjen i argumentiran.

Bernardić danas nije bio rječit, a komentar koji je dao prilično neodređen.
“Rekao sam sve na stranačkim tijelima. Vjerujem da će pobijediti ljubav na kraju. Ljubav sve podnosi i svemu se raduje”, kaže Bernardić.

Na telefone se danas nije javljala većina preostalih članova Predsjedništva, a oni koji i jesu do zaključenja ovoga priloga za komentare nisu bili raspoloženi. Stoje iza onoga što je nakon jučerašnje, inače prve sjednice Predsjedništa SDP-a od unutarstranačkih izbora, poručio tajnik stranke, Igor Dragovan, a to je da nema govora o revanšizmu zbog činjenica da je, sada već bivši prvi čovjek splitskog SDP-a, Ivo Baldasar, na izborima za šefa stranke stao uz Zlatka Komadinu.

Splitski ogranak podijeljen je navodno na nekoliko frakcija, a odluka se obrazlaže nastojanjima da se što kvalitetnije pripremi teren za nadolazeće lokalne izbore.

“Ja ću samo ponoviti da je naša odgovornost da pripremimo stranku najvkalitetnije moguće za izbore, bili to prijevremeni parlamentarni ili lokalni izbori. S time smo se vodili i temeljem toga donosimo odluke”, rekao je Dragovan.

Baldasar, koji je jučer poručio tek da vikend planira posvetiti proslavi Dana grada Splita i svojoj obitelji i danas ostaje pri tom, pa je Media servisu SMS porukom poručio “o svemu sutra, danas ne”. Sutra bi svoje trebao reći i Zlatko Komadina, koji je jučerašnji dan zaključio objavom na Facebooku u kojoj stoji “SDP gradu Splitu na dan njegovog zaštitnika Svetog Duje poklonio ukidanje SDP-a….Ali sveti Duje neće ni da čuje, ajme ča ću mu ja”.

Jučer je istovremeno sa održavanjem crikveničke klauzure u Gorskom kotaru okupio sebi naklonjene članove stranke kojima su se naknadno pridružili i Davor Bernardić, te Tonino Picula. Bila je ondje i nekadašnja članica SDP-a, Aleksandra Kolarić, koja je u razgovoru za Media servis rekla da svi oni koji su stali uz Komadinu mogu očekivati revanšizam.

“Revanšizam i izbacivanja i političke eliminacije i čistke staljivovskog tipa protiv onih koji su se kandidirali ili podržali kandidaturu drugog kandidata spada u 19. stoljeće, spada, pa nažalost ću ja to morati izgovoriti, u komunjarske obračune sa neistomišljenicima”, rekla je Kolarić.

Scenarij čistki će se, smatra Kolarić, nastaviti, a oni koji imaju drugačiju koncepciju SDP-a nemaju puno mogućnosti – to su pasivizam unutar stranke, ili izlazak iz SDP-a i pokušaj s nekom novom političkom opcijom ili pak mogu pokušati osnovati frakciju. Na pitanje vidi li se možda u mogućoj novoj stranci ljevice odgovorila je da je o tome prerano govoriti, no da smatra da na sceni svakako ima mjesta za još jednu stranku lijevog centra ili ljevice.