ZASTUPNICI ZAVRŠILI ODMOR: Bit će vruće – oporba će udariti na ministra Horvata

Nakon više od mjesec dana pauze, saborski zastupnici vraćaju se na posao. Deseta saborska sjednica počinje u srijedu – na dnevnom redu su brojni prijedlozi zakona vladajućih, a neće faliti niti inicijativa oporbe. Prazne klupe vidjet ćemo, zasigurno često, ali ne samo zbog epidemioloških mjera.

Izvor: Media servis

Saborska sjednica počinje, uobičajeno, aktualnim prijepodnevom na kojemu premijer Andrej Plenković i ministri odgovaraju na brojne pitanja oporbe, ali i vladajućih. Nakon toga, slijede rasprave o brojnim zakonima – na dnevnom su redu 152 točke. Neke je ranije najavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća, izvješće o radu Stožera civilne zaštite, zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o korištenju EU fondova. U dnevnom redu su i interpelacije vezane za obnovu, za popis stanovništva i za rad sustava civilne zaštite.‘‘

No, oporba neće sjediti prekriženih ruku. Zbog spore poslijepotresne obnove, GLAS pokreće incijativu opoziva ministra graditeljstva Darka Horvata. Plan je u inicijativu uključiti i oporbu, otkrila je za Media servis čelnica Anka Mrak Taritaš.”Iz jednostavnog razloga što imamo slučaj da imamo prirodnu nepogodu – potres, na koju nismo mogli utjecati, a poastoji nepogoda koja je isto tako strašna, a zove se ministar Horvat, na koju možemo utjecati. Želimo utjecati, ne želimo samo stajati sa strane i ukazivati da obnove nema.”

Suradnju s lijevim dijelom opozicije planira i SDP. Hoće li podržati inicijativu zastupnice Mrak Taritaš, pitali smo Arsena Bauka.

“Vidjet ćemo argumente koje je Mrak Taritaš napisala, možda ćemo dodati neke naše, a konzultirat ćemo se i s drugim strankama.”

Da je Horvatu vrijeme za odlazak smatraju i u Domovinskom pokretu, no za novu sjednicu pripremili su i svoje prijedloge. Više je za Media servis otkrio Stjepo Bartulica:

“Mi ćemo iznijeti zakonski prijedog za zaštitu slobode govora na društvenim mrežama. U ovoj pandemiji vidimo da se cenzura pojačava i to nas zabrinjava. Prijedlog će ići u smjeru kako osigurati građanima da lakše dođu do različitih mišljenja o aktualnim temama.”

A najaktivniji saborski klub – Klub MOST-a nastavlja s nizom inicijativa pod geslom “KOKI” – a tiču se četiri problema – epidemije koronavirusa, obnove, korupcije i inflacije. Marin Miletić nam je objasnio što to točno znači.

“Mi smo napravili smjernice i uputili strategiju, priču oko obnove Banovine. To je nešto što nam je trenutno najvažnije. Jako smo aktivni i oko stožerokracije, referendumskih inicijativa i svega što je povezano s koronavirusom. Protiv smo korupcije, a uputili smo i određene smjernice oko inflacije i financija, a time će se baviti naši financijski stručnjaci, prvenstveno tu mislim na kolegu Troskota.”

Podsjetimo, MOST je godinu završio s referendumskim inicijativama protiv Covid potvrda, a poručuju da će podržati i sve kvalitetne prijedloge svojih kolega iz oporbe.

“Sjetimo se samo Ovršnog zakona koji je predlžio SDP, a mi smo ga u Saboru branili kao da ga nam je vlastita mama napisala. Što god se kvalitetno uputi u proceduru, od bilo koje stranke oporbe, mi ćemo to podržati. Na koncu, podržali bismo i da vladajući rade nešto pametno i da dobro predlože.”

Osim obnovom, a nastavno na aktualna poskupljenja, Platforma Možemo! bavit će se pitanjem energetske transformacije, ali i obrazovnim temama. Tražit će da se pomoćnici u nastavi i u idućoj školskoj godini financiraju ili sufinanciraju, a pozabavit će se sistemskim rješavanjem nedostatka nastavnika kao i Vladinom obrazovnom reformom, otkrio je za Media servis Damir Bakić.

“Prije svega bih htio napomenuti da ćemo se definitivno baviti unaprijeđenjem Zakona o radu, a posebno ograničenjem zapošljavanja na određeno vrijeme. Pokušat ćemo postići i da se još znatnije restrikcije stave na sve vrste zapošljavanja na određeno vrijeme. Druga vrlo važna tema nam je zabrana prodaje dugovanja agencijama koje se bave naplatom potraživanja.”

Obećanja je mnogo, a ostaje nam nada da će u sljedeća dva mjeseca zastupnicima vrijeme biti kvalitetno ispunjeno, a sabornica puna.