ZASAD TROJE KANDIDATA: Tko ima najveće šanse osvojiti čelno mjesto u SDP-u?

U SDP-u se nastavljaju baviti izborom novog čelnika. Kandidaturu za šefa stranke s potpisima predao je Peđa Grbin, svoje želje za osvajanjem čela stranke predstavio je Željko Kolar. Od prije par dan u utrci je i Željka Ahmetović.

Izvor: Media servis

Peđa Grbin predao je jutros potpise za kandidaturu i rekao da je pred strankom puno više od kampanje i unutarstranačkih izbora.

“Pred nama je početak građenja novog i boljeg SDP-a, stranke kojom možemo opet biti ponosni i ići u nove pobjede. Ovaj poraz treba iskoristiti za stvaranje bolje stranke za pomoć u kreiranju bolje Hrvatske.”

Na predstavljanju svoje kandidature za šefa stranke Željko Kolar rekao je da bi kao novi predsjednik imao tri cilja.”Izgradnja moderne lijeve strane, stranke lijevog centra uz premošćivanje ovih dubokih podjela koje su u stranci.”

Nakon poraza na vidjelo je izašao i problem s članarinama u stranci, koje se neredovito plaćaju pa se pojavila bojazan od raznih manipulacija pred izbore. Peđa Grbin kaže da izbori nemaju legitimitet ako ne sudjeluju svi članovi.

“Nema smisla ako će odluku donijeti jedna šestina članova. Malverzacija nažalost ima i zato sam počeo govoriti o reevidenciji da vidimo gdje je fiktivno i to pokušamo spriječiti. Novi SDP ne možemo graditi na starim ljudima i malverzacijama. Jer ako mi imamo malverzacije u stranci odakle nam obraz da na to upozoravam drugdje u društvu.”

O članarinama je govorio i Kolar te se osvrnuo na nagađanja o manipulacijama. “Uopće ne razmišljam da se netko bavi malverzacijama. Tako nas malo ima pa zar nam onda to još treba.”

Analitičar Davor Gjenero o prednostima i nedostacima troje kandidata. “Kolar i gospođa Ahmetović imaju prednost pred Grbinom jer imaju iskustvo upravljanja u lokalnoj i regionalnoj sredini, a Grbin ima prednost jer je medijski prepoznatljiv.”

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan kaže da su ovi kandidati najbolje što SDP trenutno može ponuditi. Upozorava na stvarnu želju za promjenama i zakulisne igre.

“Imam dojam da se tu uvijek igraju neke igre, koje se uvijek igraju. Pitanje je stoji li iza nekog kandidata interesna skupina i koliko žele stvarne promjene , a bez stvarnih promjena SDP-u će biti jako teško. Oni maju jako ugroženu poziciju i ako ne krenu rasti na bilo koji način, može se dogoditi da Možemo preuzme primat na ljevici.”