ŽARKO PUHOVSKI: MOST i Živi zid se neće oporaviti, osim pojedinaca

Podijelite članak

Nakon što je MOST izgubio pet nezavisnih vijećnika iz Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, ostaje pitanje hoće li ta stranka doživjeti kolaps kao i Živi zid te tko u Hrvatskoj preostaje kao treća opcija.

Izvor: Media servis

Politički analitičar Žarko Puhovski za MS je rekao da su ovakvi scenariji klasična posljedica lošeg rezultata na izborima. Problem u konkretnim strankama je i taj što nemaju jasnu strukturu.
“Vidjelo se u Živom zidu da je to izgledalo gotovo kao nasilje u obitelji. S druge strane, problem MOST-a je uzrok političkog neuspjeha, a to je činjenica da se MOST svjetonazorski vezao uz desno krilo HDZ-a, koje je nezadovoljno nakon potpisivanja Istanbulske konvencije itd. To je na kraju dovelo do toga da se njihova neutralna pozicija narušila.”

Puhovski smatra da se MOST, Živi zid i START više ne mogu oporaviti, ali pojedinci iz tih stranaka bi još mogli ostvariti uspjeh.

“Pojedinici kao što su Pernar, Petrov, Grmoja, Bulj, Sinčić, će ostati i dalje u igri, ali možda s nekim drugim opcijama. Svi su oni već mijenjali nekoliko opcija. Oni su ljudi koji imaju svoje sljedbenike i sljedbenice i mogli bi ponovno biti izabrani u parlament za godinu dana.”

Kao treća opcija tu su moguća i nova politička lica.

“Sad ostaje Kolakušić koji je zvijezda u nailasku, međutim on nema nikakvu organizaciju, nego samo jednu osobu. Bitno je da Kolakušić i gospođa Orešković, koji su kandidati za tu poziciju, shvate da im treba organizacija barem minimalnog tipa da bi politički mogli funkcionirati barem na srednjoročnoj razini od 5,6 godina”, smatra Puhovski.

Komentiraj