ZAPOVJEDNIK VUKOVARSKOG HOS-a: Nisam ljubitelj uzvika ZDS niti istomišljenik Skeje

Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvonko Ćurković, čija postrojba predvodi kolonu sjećanja, rekao je u subotu da ga smetaju političke podjele oko kolone i plakata,

Poručio je da nije ljubitelj uzvika “Za dom spremni” niti istomišljenik s kontroverznim HOS-ovcem Markom Skejom.

Obilježavanje vukovarske tragedije ove je godine bilo obilježeno političkim prepucavanjima nakon što su vukovarske gradske vlasti objavile da će kolonu predvoditi pripadnici HOS-a koji su branili Vukovar 1991. te tiskale plakat na kojem se uz ime HOS-a u geslu “Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu”, što su riječi na Ovčari ubijenog pripadnika HOS-a, francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, može prepoznati istaknuto slovo “U”.

Ćurković smatra kako je do takve situacije došlo zato što je premijer Andrej Plenković na čudan način optužio Kutinu za terorizam zbog dogradonačelnika, HOS-ovca Damira Markuša, koji je bio prijatelj napadača s Markova trga Danijela Bezuka, javlja HRT.

– I ovo je na neki način odgovor od naroda na tu situaciju, smatra Ćurković koji kaže da ga smetaju podjele koje su se stvorile, ali o njima trebaju ovi na vrhu razmišljati kad rade neke činove koji se ne smiju događati.

– Nismo mi doveli do tih podjela. Nego su one napravljene sa strane koja bi trebala imati zreliji pristup, dodao je.

Poručio je da nije ljubitelj uzvika “Za dom spremni”.

– Ne, nisam ljubitelj toga, i 1991. sam imao isto mišljenje. Dakle, ne ustaše, ne partizani, to me smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su najveće pokolje hrvatskog naroda napravili u povijesti. Treba imati balansiran pristup prema tome. Nisam za crne uniforme bio ni 1991. ni danas, rekao je Ćurković.

Također je kazao da nije istomišljenik s bivšim ratnim zapovjednikom IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, Markom Skejom, koji posljednjih godina u javnosti privlači pažnju svojim kontroverznim izjavama i postupcima u kojima veliča NDH i Antu Pavelića.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!