ZAGREPČANI I DROGA: Na 20. su mjesto među 56 gradova – evo po čemu

VIDEO: SUPER ULOV - Pogledajte gdje su sakrili drogu tešku 720 milijuna dolara 2

Objavljeni su rezultati dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja.

Objavio ih je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama – EMCDDA, a jedini testirani grad u Hrvatskoj je Zagreb, gdje se na dan “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1.000 stanovnika, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Ispada kako se na tisuću stanovnika u Zagrebu konzumira 56.3 miligrama a, odnosno 32.6 miligrama ecstasyja na tisuću stanovnika.

Tako se Zagreb nalazi na sredini ljestvice od 56 analiziranih europskih gradova i daleko je od Barcelone, Züricha, Geneve, Bristola….

Zagreb je među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o amfetaminima i ecstasyju.

U sklopu europske mreže tzv. SCORE grupe analizu za Zagreb već godinama provodi Institut Ruđer Bošković, prenosi Novi list.

Do rezultata se dolazi tako da se testiraju otpadne vodae u velikim gradovima i to na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy).

Naime, većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u istom sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našem urinu i fekalijama, što bi značilo naposljetku i u otpadnim vodama, piše Novi list.