ZAGREBAČKA SKUPŠTINA: Prihvaćen ugovor o osnivanju Fonda za obnovu

Zagrebačka skupština prihvatila je ugovor o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa. Nitko nije glasao protiv, ali gradska oporba ipak je imala brojne primjedbe na točku dnevnog reda.

Izvor: Media servis

Ugovor o osnivanju Fonda potpisuju Republika Hrvatska, Grad Zagreb te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija. Uloga Fonda bit će stručni poslovi pripreme, organiziranja i provedbe obnove. Smisao Fonda objasnio je resorni ministar Darko Horvat:

“Formirati jedno javno i transparentno provedbeno tijelo koje će u praksi omogućiti što učinkovitiju realizaciju istog Zakona uz sudjelovanje svih osnivača.”

Država će imati 70 posto udjela u Fondu, Grad Zagreb 20, a po pet posto imat će dvije županije. Vodit će ga Upravno vijeće, a na čelu će mu biti ravnatelj, za početak privremeni, a kasnije će se izabrati temeljem javnog natječaja. SDP-ovac Matej Mišić traži da ravnatelj Fonda koji će voditi obnovu vrijednu čak 86 milijardi kuna bude podložan kontroli vezano za sukob interesa.

“Jer netko tko može samostalno odlučivati do tri milijuna kuna opterećenja, stjecanja i otuđenja nekretnina, kao i kreditnih zaduženja u ovom velikom poslu mora biti netko nad kime će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa imati mogućnost vršiti nadzor.”

Anki Mrak Taritaš iz GLAS-a smeta što se ne zna koliko će ljudi raditi u Fondu, koliko će to koštati i slično:

“Koja su financijska sredstva za sve to zajedno potrebna? Kako će Grad Zagreb osigurati sredstva za funkcioniranje Fonda? Dakle, da jasno i definitivno znamo tih 20 posto koje Grad Zagreb treba osigurati i Grad Zagreb u tom smislu treba ići u rebalans proračuna.”

Zagreb nema svoj dio, odnosno 16 milijardi kuna za obnovu, kaže zastupnik Tomislav Stojak, pa je ministru Horvatu poručio:

“Već sada Vlada mora razmisliti o alternativnom načinu financiranja dijela koji se odnosi na Grad Zagreb.”

Horvat navodi da je osigurano oko 500 milijuna dolara zajmova Svjetske banke, a podsjeća i na odluku Europske komisije:”Koja nam je dodijelila 683,7 milijuna eura za potporu obnovi elementarne nepogode i već s današnjim danom na proračunu vidljivih 88,9 milijuna eura predujma.”