ZABRINJAVAJUĆE: Što sve učenice doživljavaju od seksualnih napasnika tijekom školovanja

djevojka, silovanje, nasilje

Britanska humanitarna organizacija za zaštitu djece Plan UK objavila je zabrinjavajuće podatke.

Oni pokazuju kako je jedna od pet Britanki doživjela tijekom školovanja neželjeni seksualni odnos, a polovica žrtava kaže da su zlostavljanja bila česta.

Anketa je obuhvatila 2.000 britanskih žena, a 22 posto ispitanica je izjavilo kako su tijekom školovanja bile uznemiravane bilo nepristojnim dodirima, hvatanjem za intimna mjesta ili čak silovane.

Ono što posebno bode u oči je činjenica kako je istraživanje pokazalo da oko 60 posto žena koje su rekle da su u školskoj dobi bile seksualno uznemiravane to nisu prijavile.

Voditeljica istraživanja Lucy Russel kaže:

 

“Škole bi trebale biti sigurno mjesto. Kad se u školi dogodi seksualno uznemiravanje ono značajno smanjuje sposobnost djevojaka da iskoriste svoje mogućnosti…To može snažno utjecati na nečije samopouzdanje te u konačnici dovesti do odustajanja od školovanja.”

U podacima se još može vidjeti kako je svaka treća Britanka u dobi od 18 do 24 godine rekla da je doživjela neželjeni seksualni odnos tijekom školovanja.

Jedna od deset žena starijih od 65 godina, pokazalo je istraživanje, imala je slična iskustava.

Istraživanje je pokazalo i da je seksualno uznemiravanje duboko ukorijenjena društvena pojava koju žene, na žalost, na neki način i toleriraju.

Dodajmo svemu i kako je prema procjenama UNICEF-a u svijetu bilo zlostavljano 150 milijuna djevojčica. (t. b.)