ZA GRAĐANE POGOĐENE POTRESOM: Vlada otpisuje režije za struju i plin, ukida se TV pristojba

Tlo u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje se trese, a građani još uvijek prijavljuju štete na svojim domovima.

Izvor: Media servis

Dobra je vijest da je Vlada na današnjoj sjednici donijela zaključak o otpisu režijskih troškova za energiju i TV pretplatu za kućanstva na potresom pogođenom području te osigurala novac za sanaciju cesta te prehranu životinja…

Na području Banije i okolice građani su prijavili gotovo 47 tisuća oštećenih objekata – statičari su pregledali više od 21 tisuću objekata, a sedam tisuća proglasili neuporabljivima i privremeno neuporabljivima. O privremenom smještaju građana koji je i dalje prioritet broj jedan izvijestio je šef Stožera za sanciju posljedica potresa i potpredsjednik Vlade Tomo Medved:

“Lokalni stožeri su proslijedili 2 500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba bez domova, od toga je 797 prioritetnih zahtjeva. Dosad je postavljeno ukupno 507 kontejnera i kućica, od toga 130 u protekla tri dana.”

Građani Banije koji su ostali bez krova nad glavom i koijma su domovi oštećeni ne moraju brinuti za troškove grijanja. Vlada je u saborsku proceduru poslala zaključak kojim bi se kućanstvima otpisala potraživanja za električnu energiju i plin za siječanj, veljaču i ožujak. Resorni ministar Tomislav Ćorić i premijer Andrej Plenković:

“Za navedene objekte otpisat će se i potraživanja vezana za premještanja priključaka na elektroenergetsku mrežu predmetnih objekata na privremeni zamjenski objekt uključujući i izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta.”

“Izjava potpredsjednika Medveda i Miloševića su dobre i ohrabrujuće osobito u ovim zimskim mjesecima.”

Građani će biti pošteđeni i plaćanja pristojbi HRT-u. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek:”Zadužuje se Hrvatska radiotelevizija, a oni će to napraviti temeljem Zakon o HRT-u da se u svrhu pomoći na potresom pogođenim područjima oslobode obveznici radio-televizijske pristojbe i to oni čiji su objekti stradali. Predlaže se da to bude na tri mjeseca s mogućnošću produljenja.”

S milijun i 500 tisuća kuna Ministarstvo poljoprivrede pobrinulo se da gladne ne ostanu životinje… Ministrica Marija Vučković:Za 30 dana predviđa se nabavka 621 500 kg koncentrirane hrane. Ovom mjerom namjerava se pomoći u ishrani 1800 goveda, 3500 svinja, 1000 kopitara, oko 500-tinjak ovaca i koza te 10 tisuća peradi.”

Velike štete u potresu pretrpjele su i ceste u Sisačko-moslavačkoj županiji – prema prvim procjenama šteta je 57 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske ceste su za sanaciju lokalnih i županijskih cesta osigurale 25 milijuna kuna. Ministar infrastrukture Oleg Butković:”Ovom odlukom sanirat će se šteta na 11 županijskih cesta duljine oštećenja 27 km procijenjene vrijednosti 4, 115 milijuna kuna bez PDV-a, 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,85 km procijenjene vrijednosti 8,65 milijuna kuna bez PDV-a te pet mostova procijenjene vrijednosti oštećenja od oko 3 milijuna kuna.”

Dodajmo da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak najavila da bi izgradnja kuća iz Fonda solidarnosti mogla početi već u drugoj polovici ove godine.

Komentiraj