VOLODIMIR ZELENSKI: U Hersonu stabilizacija u Donjecku vlada pakao

I dok ukrajinske institucije polako stabiliziraju novooslobođena područja Hersona borbe na istoku ne posustaju, a predsjednik Zelenski kaže da je u Donjecku pakao.

Izvor: Media servis

Ukrajinske vlasti su objavile da provode stabilizacijske mjere oko grada Hersona nakon što su preuzele kontrolu nad okupiranim dijelom regije na desnoj obali Dnjepra.

Izjava da je Herson skoro u potpunosti pod kontrolom govori da su vojne akcije čišćenja i osiguravanja u tijeku. Čeka se i dolazak vojnog pojačanja kao potpora snagama koje su nadirale.

U gradu koji je prije rata imao oko 300 tisuća stanovnika ostalo je oko 80 tisuća ljudi, koji kao i velik dio Ukrajine nemaju struje niti vode, dok nedostaje hrane. Ukrajinske vlasti najavljuju normalizaciju u okviru mogućnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski: “Do večeras obrambene snage su preuzele kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson. Policija je počela sa stabilizacijom. Svugdje na oslobođenom teritoriju naši pirotehničari i inžejneri imaju mnogo posla i već su uklonili dvije tisuće opasnih naprava. Prije bijega iz Hersona okupatoiri su uništili svu kritičnu infrastrukturu.”

Zelenski je rekao da je pobjeda na jugu bila moguća zbog sjajne obrane ukrajinskih vojnika na istoku. Rekavši da su vojnici u Donjecku svaki dan izloženi brutalnima napadima naglasio je da je u Donjecku pakao.

Kaže da se zahvaljujući vojnicima na istoku mogu voditi akcije na drugim dijelovima. Unatoč konstantnim napadima u mjestima Pavlivka, Maryinka, Pervomaiske, Avdiyivka ukrjinske snage drže položaje. Moskva je proglasila grad 200 kilometara dalje na Azovskom moru Heničesk za novu privremenu prijestolnicu Hersona