VOJKO OBERSNEL: Hasanbegović nas nije podnosio – podmuklo se obračunavao s Rijekom

vjeko obersnel

Na predstavljanju programa Narodne koalicije “Siguran smjer za kulturu” na platou ispred Muzeja za suvremenu umjetnost  u Zagrebu, bio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se  kritički osvrnuo na rad tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Među ostalim Obersnel je rekao da se “ministar na odlasku podmuklo obračunava s Rijekom, nesvjestan da kultura nije ni lijeva ni desna, da kultura može imati samo dvije odrednice – hrabrost i beskompromisnost”.

“Titulu prijestolnice kulture dobili smo zahvaljujući kontinuitetu, zahvaljujući isticanju kulturnog bogatstva, raznolikosti grada i županije, ali i cijele Hrvatske, iz čega smo mogli jasno poručiti da smo spremni čuvati i promicati raznolikosti kultura u Europi, jačati osjećaj pripadnosti naših građana zajedničkom kulturnom prostoru Europe i na taj način dugoročno se razvijati”, rekao je Obersnel.

“U toj luci različitosti sastaju svi, u dijalogu i zato nas ministar na odlasku Hasanbegović nikada zapravo nije podnosio, jer on je dio nečeg posve suprotnog. On je sastavno tkivo mađarsko-poljsko-austrijsko-hrvatskog straha, fobije od koje će cijela Europa poplavit ako ne pronađe snage da upije i probavi sva svoja bogatstva i različitosti, svu svoju otvorenost i na tim poljima iscrta smjer svoje budućnosti”, kazao je.

U Rijeci se za kulturu izdvaja 11 do 15 posto gradskog proračuna, rekao je, kao i da se gradska vlast ne miješa u kulturnu politiku odnosno upravljanje kulturnim ustanovama. Kultura je javno dobro koje mora pripadati svima, a trebaju joj stabilna sredstva, stabilna sloboda i dugoročno planiranje, naglasio je Obersnel.