VLAHO OREPIĆ O IZBJEGLIČKOJ KRIZI: Oslanjamo se na policiju, a i vojska je tu bude li trebalo

vlaho orepić
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk stigao je u Zagreb u sklopu posjeta glavnim gradovima na balkanskoj izbjegličkoj ruti.
U Banskim dvorima s premijerom Tihomirom Oreškovićem razgovara o izbjegličkoj krizi u sjeni traženja zajedničkog europskog odgovora za njeno rješavanje. Izjave se očekuju iza 13 sati, prenosi Media servis.
Nakon Zagreba, Tusk će uoči summita EU i Turske zakazan za idući ponedjeljak, posjetiti Skoplje, Atenu, Ankaru i Istanbul. Iz Beča je jučer nakon sastanka s austrijskim kancelarom Faymanom rekao da će od turskog predsjednika i premijera tražiti veće angažiranje Ankare u migrantskoj krizi.

“Ni na trenutak ne smijemo prestati s naporima da poboljšamo suradnju s našim susjedima, počevši s Turskom. Europa je spremna, kao što je to uvijek demonstrirala, pružiti značajnu financijsku pomoć zemljama koje se graniče s ratom razorenim regijama. Ali istovremeno očekujemo jače angažiranje naših partnera, kao apsolutni preduvjet kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa”, rekao je Tusk.

Zbog ilegalnog ulaska izbjeglica, neke zemlje na balkanskoj ruti već su odobrile slanje vojske na granice, a vrlo je izvjesno da bi to mogla učiniti i Hrvatska.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.”Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se na policijske snage. Napravili su to Slovenci, Srbi tako da ćemo i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti.” Znači promjena zakona? “Vjerojatno da,” odgovorio je Orepić.

A dok austrijski kancelar i danas poziva Njemačku da izravno preuzima izbjeglice iz Grčke te Turske ili Jordana, uz prethodno utvrđene kvote, na grčko-makedonskoj granici gomilaju se novi nesretnici. Oko deset tisuća ih iščekuje slobodan prolaz prema zapadnoj Europi.

Komentiraj