VLADA ODMRZNULA CIJENE GORIVA: Od utorka po starom – moguće promjene cijena

Vlada je ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji.

Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave u “Narodnim novinama“, točnije od utorka, 7. prosinca.

Premijer Andrej Plenković je naglasio da je Vlada na vrijeme reagirala kada su se podigle cijene i benzina i dizela te da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji spriječen udar na standard građana i gospodarstvenika.

“Smatram da smo s ovom pravovremenom uredbom napravili odličan potez. Neke zemlje su slijedile taj naš primjer. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima stavljamo tu uredbu van snage i važno je da naši građani shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama.

U slučaju da je to potrebno, zaštitit ćemo ih s obzirom na sve što smo napravili u potekle dvije godine upravljanja prije svega sa zdravstvenom krizom, a onda i svim drugim posljedicama”, naveo je Plenković.

“Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno”, istaknuo je ministar Tomislav Ćorić dodavši kako se nada da do sličnih situacija neće doći i ubuduće, no ako dođe Vlada će, kazao je, ponovno reagirati.