VIŠI SUD U BEOGRADU: Potvrđena optužnicu protiv hrvatskih pilota za ratne zločine u ”Oluji”

Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine koja je podignuta protiv hrvatskih pilota za navodne zločine nad civilima u operaciji ‘‘Oluja‘‘ 1995. godine.

U priopćenju navode da je kazneno izvanraspravno vijeće stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka, pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret.

Hrvatski piloti, u roku od tri dana od primitka rješenja imaju pravu uložiti žalbu, prenosi Media servis.

Podsjetimo, srpski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Najviši hrvatski dužnosnici su optužnicu nazvali “čistim politikantstvom” i optužili Srbiju da glumi “regionalni Haag”.