VIJEĆNIK IVAN DOKŠA: Tajna broja 777, ili zašto Sesvete ne mogu bolje i više

Ne odustaje lako Ivan Dokša, poznati aktivist i vijećnik u VGČ Sesvete, koji ulaže mnogo truda ne bi li se nešto učinilo, promijenilo, izgradilo, moderniziralo u kraju gdje žive građani koje zastupa.

Ovaj put se Dokša poigrao relevantnim brojkama i došao do vrlo zanimljive računice, koju je iznio na Facebooku:

/ 777 KUNA JE IZNOS S KOJIM MOŽEMO UTJECATI NA POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA PO GLAVI STANOVNIKA U SESVETAMA/

Hajde da se poigramo brojevima. Novac koji Sesvete mogu potrošiti iz proračuna grada Zagreba, a s kojim se direktno utječe na poboljšanje kvalitete života u Sesvetama je 70 milijuna kuna. Ova je suma na raspolaganju na godišnjoj razini. Po tvrdnjama načelnika policijske postaje, u Sesvetama stanuje oko 90.000 stanovnika.

Dakle, želim razjasniti, kako nije upitno želi li netko nešto napraviti, pokrenuti i realizirati, već je upitno s čime i na koji način. Svi znamo da su Sesvete najveća četvrt kako prostorno, tako i ljudstvom. U Sesvetama imamo 46 mjesnih odbora i 37 naselja koja gravitiraju prema Sesvetama. Podijelimo li brojku od 70 milijuna s brojem stanovnika, a to je u formulaciji 70 000000 : 90.000, dobit ćemo da je jednako 777.

Što nam govori ovih 777? To je zapravo količina novca s kojom možemo utjecati na podizanje kvalitete života po glavi stanovnika. To nije dovoljno niti za jedan Geberitov vodokotlić.

Ovim sam jednostavnim izračunom zapravo otkrio koliko je taj iznos skroman, ali i što je zapravo naš krucijalni problem. Nije problem tko vlada, već s čime upravlja, koji su mu alati, mehanizmi, ovlasti i sredstava na raspolaganju da bi se nešto značajnije promijenilo i tako zadovoljilo ljude.

Potrebno je educirati ljude i upoznati ih sa stvarnim stanjem stvari. Niti jedna stranka ovo programskim rješenjima ne želi mijenjati. To je za nas najvažnije, a ne tko je SDP, HDZ, Možemo, MOST ili neka druga partija.

Nakon dobre edukacije rezultati glasanja će biti drugačiji, što će nas konačno dovesti do toliko potrebnih promjena. Ljudi nisu upoznati s činjenicama, pa i nije čudno da naginju kritici i glasaju za one kojima nije stalo do promjena.

Nadam se da je sada svima jasno kako u ovim okolnostima i okvirima ne možemo napraviti gotovo ništa. To je gola istina, a sve ostalo manje je bitno i udaljava nas od centralnog problema kojeg treba riješiti. Ovo je po mom sudu i jedini razlog zašto iz stranke Možemo kao izborni pobjednici u Sesvetama nisu išli u sastavljanje vladajuće većine. Budući da oni imaju spoznaju da nije politički popularno za stranku koja je u usponu i ima želje i planove u nekoj budućnosti participirati u vlasti i na državnoj razini, upravljati sustavom u kojem nije moguće generirati gotovo nikakve značajne promjene.