VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A O ALEPU: SAD nazvale poteze Rusije barbarskima

Alep, Sirija

U New Yorku se zbog eskalacije nasilja nad civilima u najvećem sirijskom gradu Alepu sastalo Vijeće sigurnosti UN-a. SAD je nazvao rusko djelovanje u Siriji “barbarizmom” a ne protuterorizmom, dok je moskovski predstavnik u UN-u rekao da je okončanje rata sada “gotovo nemoguća zadaća”.

Nakon što je sirijska vlast objavila da poduzima ofenzivu kako bi zauzela Alep, ondje su u samo dan i pol ubijeni deseci civila, bombardiranje ne prestaje, opkoljeno je 250 tisuća ljudi. Hitan sastanak zatražile su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, prenosi Media servis.

Kako je izvijestila vojska snažni zračni napadi samo su uvod u kopnenu akciju koja bi trebala uskoro uslijediti. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon već je ranije naglasio da su njegovi stanovnici izloženi najgorima napadima od početka rata 2011.

Šef britanske diplomacije Boris Johnson u razgovru za BBC prstom je upro u Rusiju. Ako se pokaže da Moskva stoji iza nedavnog napada na humaniratni konvoj u kojem je poginulo 20 osoba odgovorna je za ratni zločin, rekao je Johnson te je zatražio istragu cijelog slučaja.

“Putinov režim ne samo da daje oružje Assadu, već ujedno i sam puca u Siriji. U Alepu koji je na meti barbarskog bombardiranja suočavamo se s velikom tragedijom neviđenih razmjera. Pooštravamo sankcije prema Rusiji koja je prema mišljenju većine zemalja odgovorna za to što je rat u Siriji poprimio još stravičnije dimenzije”, rekao je Johnson.

“Ono što Rusija podupire i što čini nije protuterorizam, nego barbarizam”, kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

“Stotine naoružanih skupina u Siriji dobilo je oružje, područja u zemlji trpe neselektivna bombardiranja a mir je sada gotovo nemoguća zadaća”, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin na sastanku Vijeća.U međuvremenu, snage sirijske vlade potpomognute Moskvom i dalje bombardiraju Alep.