VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a: Borbe oko nuklearke Zaporižje mogu donijeti katastrofu

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je da borbe na području ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja mogu dovesti do nuklearne katastrofe.

Izvor: Mdia servis

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za bombardiranje u blizini najveće nuklearne elektrane u Europi. Elektrana je pod kontrolom ruskih okupatora, za koje ukrajinske vlasti tvrde da su je pretvorili u vojnu bazu iz koje napadaju ukrajinske položaje i gradove. Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN-u

“Grupa diverzanata srušila je most koji je povezivao elektranu s naseljem u kojem živi osoblje elektrane. Radnici koji su trebali doći na smjenu dugo nisu mogli izaći iz naselja. Paralelno s tim ukrajinske specijalne službe prijetile su im odmazdom zbog suradnje s ruskim okupatorima. A u Kijevu su za to vrijeme javno ronili krokodilske suze i tvrdili da rotaciju radnika sabotiraju ruski vojnici.”

Rusima je odgovorila Bonnie Jenkins, zamjenica tajnika SAD-a za kontrolu oružja.

“Rusija nastavlja širiti dezinformacije kako bi skrenula pažnju sa stvarnog stanja na terenu. Sada tvrdi da je Ukrajina kriva za situaciju na postrojenju Zaporižja. Time potpuno ignorira pravi problem: nezakonita prisutnost Rusije na teritoriju elektrane. SAD podržava ukrajinski prijedlog da se stvori demilitarizirana zona oko nuklearke Zaporižja.”