VIDEO: ŽESTOKO PO TAJANIJU – Pogledajte njegov govor, na koji stižu oštre reakcije

Podijelite članak

Skandalozno je odjeknuo govor koji je Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, održao ju Basovizzu na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Govor je završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”, što je izazvalo burne reakcije.

Uoči komemoracije na Twitteru je pozivao Talijane da “osjete moralnu dužnost te uz trobojnicu na srcu prisustvuju komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi i egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije”. U međuvremenu je ta objava na Twitteru obrisana, piše HRT.

Potom je na Facebooku emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije, i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje.

Brzo su počele stizati reakcije. Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić poručio je da je ta izjava sramotna te da Tajani više nema njegovo povjerenje. “Takva iredentistička retorika predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija otvoren je napad na Osimski sporazum, Završni akt iz Helsinkija i sramota za EP”, poručio je Tonino Picula.

Slovenski premijer Marjan Šarec Tajanijevu izjavu nazvao je “povijesnim revizionizmom bez presedana”. “Fašizam je bio činjenica koja je imala za cilj uništenje slovenskog naroda”, poručio je. Na objavu se osvrnuo i slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, napisavši na Twitteru kako je “bilo kakvo iskrivljavanje povijesnih činjenica o događajima u pograničnom području između Slovenije i Italije neprihvatljivo”. Najavio je prosvjedno pismo koje će poslati Tajaniju kako bi mu “objasnio da su njegove izjave potpuno neprimjerene”.

“Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, kazala je Biljana Borzan.

Poslala je prijedlog pisma hrvatskim kolegama iz Europskog parlamenta “kojim bi trebali reagirati na revizionističke izjave predsjednika Tajanija. Moramo jednim glasom reagirati protiv napada na teritorijalnu cjelovitost RH i povijesne falsifikate!”, napisala je.

A na engleskom jeziku uputila je i izravnu poruku predsjedniku Europskog parlamenta kako je mir u Europi teško izboren i u opasnosti je od revizionista koji svojataju teritorij drugih EU članica, kao što je on to učinio s Hrvatskom i Slovenijom.

Prosvjedno pismo najavila je i europarlamentarka Ruža Tomašić, napisavši na Twitteru da će ga poslati po dolasku u Strasbourg, a sa svojom će grupacijom razmotriti i daljnje korake. “Ovakvo je ponašanje predsjednika Europskog parlamenta nedopustivo i neće proći tek tako!”, poručila je, dodavši između ostalog i da najoštrije osuđuje Tajanijevu izjavu u kojoj pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. “Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću”, napisala je.

 

 

Komentiraj