VIDEO: ŽENE U CRNOM – U Beogradu transparent “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Hrvatskoj”

Udruženje Žene u crnom organizirale su u četvrtak u Beogradu minutu šutnje povodom 30. godišnjice pada Vukovara. Na skupu su držale veliki transparent na kojem je pisalo “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Hrvatskoj”.

Na svojoj stranici na Facebooku povodom 30. godišnjice pada Vukovara podsjetile su na sljedeće: 25. 08. 1991. godine napadom JNA iz zraka, sa zemlje i Dunava, počeo je “pakao Vukovara”. 19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramotnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja!

Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tijekom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništena je povijesna jezgra grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu…

Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi. Nakon početka opsade grada Vukovara, na teritoriju Srbije formirano je nekoliko logora za hrvatske ratne zarobljenike/ce s teritorija Hrvatske”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!