VIDEO: SRAMOTNO NASILJE – Prijetili liječnici u Bjelovaru – HLK traži postupanje DORH-a

Hrvatska liječnička komora traži postupanje DORH-a i policije zbog, kako su poručili, učestalog vrijeđanja, prijetnji i poticanja na nasilje prema liječnicima.

Priopćenje HLK-a prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici.

“Naime, ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 9. prosinca održan je antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku (https://www.facebook.com/100075192690717/videos/903666450293285/?_rdc=2&_rdrIz videa se jasno vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje.

S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

Također, HLK ima saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će „odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19. Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika.”