VIDEO: ŠKORO ODLUČIO – Ipak kreće u utrku za predsjednika Hrvatske

Kako je i najavio, popularni pjevač Miroslav Škoro, objavio je na društvenim mrežama ono što je silno zanimalo javnost – hoće li u utrku za predsjednika države.

Napokon je rekao kako ide u utrku za Pantovčak.

U svojoj video poruci je među ostalim rekao:

“U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana”, počeo je Škoro svoje obraćanje preko YouTubea.

“To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja cijeli narod i jedini kojeg narod još uvijek neposredno bira je predsjednik republike.

Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima- vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, a potom nastavio kritički:

“Hrvatskom vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka velika koalicija.

Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda.

Bahatost i arogancija ide toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama onemogućava održavanje referenduma”.

Škoro je iznio kako stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri izgrađuje neke druge države jer u Hrvatskoj nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Istaknuo je da to nije Hrvatska koju su sanjali preci i koju je izgradio Franjo Tuđman.

“Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam odlučio da ću se kandidirati za predsjednika, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune”, rekao je, a potom poručio:

“Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava, ako tu inicijativu potreban većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat ću građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma”.

Poručio je potom: “Ja ne želim biti predsjednik fikus nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati”.

Kaže i koje ovlasti želi dobiti izmjenama Ustava: raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera, zakonodavni referendum (ako narod na referendumu prihvati zakon koji predlaže predsjednik taj zakon stupa na snagu), sazivanje sjednice Vlade na kojoj može predsjedati, privremeni veto i predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda.

Dotaknuo se malo i Kolinde Grabar Kitarović: “Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države”.

A potom i konkurenta Zorana Milanovića. Kaže da Hrvatska za njega nije slučajna država nego uspješan projekt koji su ugrozili političari. “Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti, tražim vaš glas da stvorimo kvalitetnije uvjete u našem gospodarstvu i da okrenemo ploču u funkcioniranju diplomatsko konzularne mreže koja mora bit most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca”.

Navodi da će se zalagati za razvoj EU kao zajednice ravnopravnih nacija, posebno će štiti interese Hrvata u BiH i drugim državama, a radit će i na tješnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Poručio je onima koji ne izlaze na izbore da razumije njihovo razočaranje i da se i sam zbog toga odlučio kandidirati. “Ako vi izađete na birališta nema te stranačke mašinerije koja će nas zaustaviti”, rekao je i zahvalio se obitelji i prijateljima na podršci.

Najlakše bi mu bilo ostati sa strane i promatrati što se u Hrvatskoj događa, ali kaže da ne može okrenuti glavu i praviti se da ga se to ne tiče.

“Stoga, idemo po pobjedu, idemo vratiti državu narodu, idemo zajedno promijeniti i uz Božju pomoć probuditi Hrvatsku”, zaključio je u poruci.