VIDEO: POVIJESNI DAN – “Herson je naš!” poslao je Zelenski snažnu poruku Kremlju

“Naš. Naš. Herson”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uz objavu snimke slavlja u ovom važnom gradu na jugu Ukrajine u koji je danas ušla oslobodilačka vojska.

Poruka Zelenskog “Herson je naš” objavljena je nekoliko sati nakon što si iz Kremlja poručili da je Herson i dalje dio Rusije iako su se ruske snage povukle.

“Danas je povijesni dan. Vraćamo Herson. Naši branitelji za sada su na prilazima gradu. Ali specijalne jedinice su već u gradu. Hersonci su čekali. Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje. Pa čak i kada grad još nije potpuno očišćen od neprijateljske prisutnosti, sami Hersonci već uklanjaju ruske simbole s ulica i zgrada i sve tragove boravka okupatora u Hersonu.

Tako je bilo i u svim ostalim gradovima koje su oslobodili naši branitelji. Tako će biti i u onim gradovima koji još čekaju naš povratak”, poručio je također Zelenski u večerašnjem video obraćanju.Unatoč činjenici da su se ukrajinske zastave zavijorile u Hersonu, Moskva inzistira na tome da se pravni status regije nije promijenio, odnosno da je zbog nedavno provedene aneksije četiriju regija, među kojima je i ova, i Herson i dalje dio Rusije.

Valja podsjetiti kako je ovog tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio ruskim snagama da se povuku iz pokrajinskog glavnog grada Hersona kako bi izbjegli nepotrebne smrti i zauzeli jači obrambeni položaj, što je ukrajinska strana dočekala sa sumnjom očekujući novu rusku zamku.

Međutim, situacija u Hersonu već nekoliko mjeseci nije povoljna po Ruse, posebno nakon ukrajinske kontraofanzive.

Rusija tvrdi da su se stanovnici regija na referendumu izjasnili za aneksiju regija Herson, Luhansk, Donjeck i Zaporižje, no ukrajinski čelnici i zapadni dužnosnici osudili su aneksiju, navodeći da su referendumi nevažeći.