VIDEO: INICIJATIVA S TRGA VELIKANA – Hoćemo trgove i ulice s imenima zaslužnih žena

Prema posljednjim istraživanjima, čak četiri od sedam najvećih gradova u Hrvatskoj imaju manje od dva posto ulica nazvanih po ženama, dok u Zagrebu, prema javno dostupnim podacima, manje od dva posto ulica i trgova odaje počast zaslužnim ženama.

Izvor: Media servis

Upravo zbog poraznih podataka, Trg hrvatskih velikana u središtu Zagreba početna je točka i simbol kampanje TRGni se za ravnopravnost, povodom čega je na lijevom dijelu ovog trga postavljena i simbolična ploča s nazivom „TRG HRVATSKIH VELIKANKI i onih koje će to tek postati“, a građani pozvani da na internetskoj stranici velikanke.hr potpišu peticiju za službeno preimenovanje dijela Trga hrvatskih velikana.

Motivaciju inicijative TRGni se za ravnopravnost pojasnila je Ida Prester.

“Radi svih djevojčica u Hrvatskoj da im pošaljemo jasnu poruku: Da su vidljive, važne i bitne. I da je njihov rad podjednako važan kao rad svih njihov muških kolega. Zašto je to bitno reći u 21.stoljeću, čini nam se da je to samorazumljivo. Činjenica je da je manje od 2% trgova i ulica nazvano prema ženama.”

Peticiju je idućih 30 dana moguće potpisati na velikanke.hr, a potpisi će se predati Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba. Podršku inicijativi dala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Ovo je institucija koja se zalaže za jednake mogućnosti žena i muškaraca, a danas ovdje govorimo o javnom prostoru. Dovoljno je prošetati zagrebačkim ulicama i pogledati spomenike, nazive trgova i ulica kako bismo i sami posvjedočili malom postotku javnih površina koje nose imena po ženama.”

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić naglasila je:

“Iako žene formalno uglavnom imaju jednak status kao i muškarci, svi znamo da praksa može biti drugačija. Ponosna što je Europski parlament konstantno aktivan u promicanju rodne ravnopravnosti, a ima i stalni Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost.”

Inicijativu podupiru Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), udruga B.a.B.e i Ženska soba, te Predstavništvo Europske komisije i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kao i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.