VIDEO: FAŠIZAM U CRKVI – Za mise Mussoliniju klicalo se i pozdravljalo fašističkim pozdravom

misa,

U crkvi Santa Caterina u Cataniji, na Siciliji, služena je misa zadušnica za talijanskog fašističkog lidera Benita Mussolinija, a na kraju je uz smijeh i đakon pozdravio prisutne uzdignutom rukom.

Snimku fašističkog pozdrava u crkvi objavila na svojoj stranici sicilijanska novinska agencija MeridioNews.

U mnogim crkvama Italije za Benita Mussolinija Ducea, koji je ubijen 28. travnja 1945. godine, služe se mise, iako to mnogi biskupi zabranjuju.

Nakon svojevrsnog skandala đakon, koji je pozdravljao s uzdignutom rukom u crkvi rekao je da je “samo želio biti solidaran s ljudima u crkvi i pozdraviti umrle”.

“To nije bila nikakva apologija fašizmu, već najobičniji folklor, kao što su bili i pozdravi na kraju mise”, rekao je đakon.

Salvatore Lo Cascio, svećenik koji je predvodio misu, kaže da mu je sve bilo smiješno. Na snimci se i vidi kako se osmjehuje dok drugi kliču Duceu.

Biskupija se odmah oglasila priopćenjem u kojem kaže kako „se ne može koristiti sveto mjesto za političke manifestacije“, posebno ne za političku opciju – fašizam, „zabranjenu Ustavom“.

„Za italijanskog Ducea Benita Mussolinija“, „Za sve pale talijanske socijalne republike“, „Za sve fašističke mučenike“, samo su neke uzvikivane parole, a ljudi su na njih odgovarali sa “Presente”.

To bi se moglo prevesti sa “Prisutan”.