VIDEO: EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU – Znakovita poruka iz Ukrajine

Krimski most, koji povezuje poluotok Krim i Rusiju, pogodila je jutros velika eksplozija, za vrijeme dok je vlak prelazio preko mosta.

Izvor: Media servis

Velika vatra zahvatila je željezničke vagone, a svjedoci govore kako se eksplozija čula kilometrima daleko.

Nagađa se da je i cestovni dio mosta koji ide paralelno sa željezničkim također srušen.

Ruska novinska agencija Tass piše kako je u pitanju cisterna s gorivom, a ruski dužnosnici ističu da je rano govoriti o razlozima i posljedicama, jer još uvijek traje gašenje požara.

Od početka rata ruska je strana smatrala da je Krim izvan mogućnosti ukrajinskih snaga za napad, ali zadnja dva mjeseca niz eksplozija pogodio je lokacije na Krimu.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk komentirao je na Twitteru požar na Krimskom mostu.

“Krim je Ukrajina. I sve umjetne pupčane vrpce, ceste ili mostovi, neće ovdje pustiti korijenje”, napisao je.

Krimski most predstavlja važnu opskrbnu rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

Ruski protuteroristički nacionalni odbor je na društvenim mrežama objavio da je do eksplozije došlo u 6.07 u teretnom vozilu, zbog koje se zapalilo sedam vagona s cisternama za gorivo, koje su bile na putu do poluotoka.

Dva dijela cestovnog mosta su se djelomično srušila, no luk preko Kerčkih vrata, tjesnaca koji spaja Crno i Azovsko more, nije oštećen, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, oglasio se o eksploziji mosta.

Napisao je da je to početak, ali nije napisao da je Ukrajina izravno odgovorna za eksploziju na Krimskom mostu.

“Ovo je početak. Sve ilegalno mora biti uništeno, a sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini. Sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, napisao je Podoljak na Twitteru.