VIDEO: DRAMA U HERSONU – Uništena brana Nova Kahovka, prijeti humanitarna katastrofa

Južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga jutros je objavilo da su ruske snage srušile branu Nova Kahovka.

Itvor: Media servis

Brana Nova Kahovka u okupiranom dijelu ukrajinske regije Herson na jugu Ukrajine je uništena, što je izazvalo poplavu na tom teritoriju, potvrdila je ruska režimska novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani, ali upućeni izvor. Zbog uništene brane ukrajinska strana organizira evakuaciju populacije iz pogođenih područja.

Anton Geraščeko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je na svom Telegram kanalu više detalja o evakuacijama. Naveo je kako je na desnoj strani rijeke Dnjipro u opasnosti osam sela i dio grada Hersona, konkretno otok Korabel. Na tim mjestima naređena je evakuacija stanovništva.

Ukrajinsko nacionalno Vijeće sigurnosti objavilo je da će predsjednik Volodimir Zelenski održati hitan sastanak s najvišim dužnosnicima zbog uništenja brane Nova Kahovka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je objavio snimku razorene brane Nova Kahovka, pri čemu je ruske snage u Ukrajini nazvao “teroristima”.

“Rusi teroristi. Uništenje brane na hidroelektrani Kahovka samo potvrđuje cijelom svijetu da moraju biti izbačeni iz svakog kutka ukrajinskog teritorija. Ne treba im ostaviti ni jedan jedini metar, jer će svaki metar iskoristiti za teror”, objavio je Zelenski.

“Samo pobjeda Ukrajine će povratiti sigurnost. A ta pobjeda će doći. Teroristi neće moći zaustaviti Ukrajinu ni vodom ni projektilima ni bilo čime drugim. Sve službe rade svoj posao. Sazvao sam sjedicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Molim vas da širite samo službene i provjerene informacije”, objavio je ukrajinski predsjednik.