VIDEO: BIDEN BIO KORAK ISPRED SVIH – Miloševiću, vi ste prokleti ratni zločinac – rekao je 90-ih

Godine 1993. Joe Biden je predstavljao državu Delaware u Senatu SAD-a i bio član Odbora za vanjske poslove u čije ime je u travnju 1993. na tjedan dana otputovao u Europu, kako bi iz prve ruke stvorio sliku o krvoproliću u ratovima tijekom raspada Jugoslavije.

„Biden se u Sarajevu sastao s Alijom Izetbegovićem, bosanskim predsjednikom i vođom muslimana, u Beogradu je razgovarao sa srpskim vladarom Slobodanom Miloševićem i bosansko-srpskim ratnim vođom Radovanom Karadžićem. U Napulju i Stuttgartu su ga američki generali NATO-a izvijestili o vojnom toku borbi na Balkanu, prenosi Deutsche Welle.

Biden je s Miloševićem imao trosatni sastanak u Beogradu, na kojem ga je navodno nazvao “prokletim ratnim zločincem”, kako je kasnije tvrdio. To je ponovio i u svojem kasnijem govoru u Senatu 1995. godine.

Saznanja s tog putovanja Biden je sažeo u izvješću na ukupno stotinu stranica pod naslovom – Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savjest Zapada – pokazujući koje su to opcije politike Zapada u prvom ratu u Europi od 1945.”

„Taj izvještaj je izuzetno jasan i dalekovidan”, piše Martens i ističe: „Da su vlade zemalja NATO u to vrijeme slijedile Bidenove preporuke, mogli su se izbjeći strašni pokolji i deseci tisuća mrtvih na Balkanu. Ali, prijedlozi senatora postali su primijenjena politika tek godinama kasnije.”

„Vidovitost Bidenove analize najjasnije se vidi u jednoj sporednoj rečenici, koja se retrospektivno čini gotovo proročanskom: Biden upozorava da će, ako Zapad ne bude djelovao – Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, za koji u to vrijeme gotovo nitko nije čuo – postati Guernica našeg doba.

„Biden je ovu rečenicu napisao dvije godine i tri mjeseca prije genocida u kojem su trupe pod komandom generala bosanskih Srba Ratka Mladića ubile više od 7.000 bosanskih Muslimana i na svjetsku mapu strahota koje su skrivili ljudi upisale ime Srebrenica. Na toj mapi se od 1937. otkako su ga bombardirali Nijemci i Talijani, nalazi španjolski gradić Guernica,”

„Iako drugi zapadni političari 1993. nisu mogli ili nisu htjeli stvarati razliku između žrtava i počinitelja, a za velikosrpsku kampanju protjerivanja su mogli ponuditi samo priče o diplomatskim pregovaračkim rješenjima, Bidenova analiza je bila kako jasna tako i točna: Na Balkanu se dobro naoružana srpska vojska bori protiv jedva naoružanih Hrvata i bosanskih Muslimana, kojima Zapad dodatno otežava obranu perverznim embargom na oružje. To se mora promijeniti.”

„Biden se pozvao na (već tada bivšu) britansku premijerku Margaret Thatcher, koja je tražila vojnu intervenciju Zapada protiv srpske agresije. Tko hoće mir na Balkanu, mora se pripremiti za rat, rekao je Biden:

Sjedinjene Države moraju voditi Zapad u odlučnom odgovoru na srpsku agresiju, počevši od zračnih udara na srpsku artiljeriju širom Bosne i na jedinice Jugoslavenske narodne armije u Srbiji koje su bile umiješane u ovaj međunarodni zločin. Zapadne snage trebale bi uništiti svaki most preko Drine preko kojeg srpske vlasti nastavljaju opskrbljivati bosanske Srbe“, citira FAZ izvještaj iz 1993.

BIDENOV GOVOR U SENATU MOŽETE POGLEDATI NA SLJEDEĆEM LINKU:

https://www.youtube.com/watch?v=MZs8Qj8QuRc

Odgovori