VESNA PUSIĆ: Nacionalni naboj je postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja

Vesna Pusić

Vesna Pusić, članica HNS-a, također je komentirala izjave Zorana Milanovića koje su snimljene na sastanku sa šefovima braniteljskih udruga, a koje su izazvale razne burne reakcije.

”U predizbornoj kampanji se na žalost često govore pretjerane stvari. Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zamljama u našem susjedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da s time treba prekinuti”, napisala je Pusić na svom Facebooku.

“Niti jedna od naših država nastalih na jugoistoku Europe u devedesetim godinama prošlog stoljeća nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla. BiH vjerojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivnjom. U posljednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmjereno na tu zemlju da je impresivno da se ipak uspjeva održati na nogama. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do konca 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imat će je i u buduće.

Što se Srbije tiče, naši odnosi od konca rata nisu nikada bili lošiji nego danas. To nikome nije u interesu. Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali. To vrijedi za sve zemlje. Naši odnosi se ne mogu temeljiti na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji. Moraju se temeljiti na racionalnom interesu. A naš interes je mir i stabilnost u regiji, rješavanje problema pregovorima i dogovor tamo gdje nas činjenica susjedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i gospodarska suradnja, promet, sigurnost ulaganja, sigurnost građana. U tom smislu je Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše međusobne odnose kao i u kontekstu Europske unije. O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantirala sigurnost građana i uklonio taj trajni povod za vječno vraćanje na ustaše i četnike”, napisala je Pusić.